Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jakým zákonem je dána povinnost mít poštovní schránku, označený zvonek - případně zvonek vůbec a povinnost označit nemovitost číslem? Kdo hradí náklady s tím spojené? Jak je to trvalým pobytem? Podle jakého zákona jsem povinna se zdržovat v místě trvalého pobytu a kontrolovat v pravidelných intervalech došlou poštu? Jak mám postupovat v případě, že se míním odcestovat na delší dobu  do zahraničí a nebudu mít žádnou zasílací adresu? Kam mám tuto skutečnost oznámit? Děkuji, Andrea


ODPOVĚĎ:
Zákon nestanoví domovní schránku si pořídit, často to však stanoví domovní řády společenství vlastníků jednotek nebo družstev. Domovní schránku je zpravidla povinen umístit a udržovat ten, komu slouží. Pokud ji nemáte, nevystavujete se postihu zákona, avšak domovní řády mohou mít vlastní kárné postihy.
V místě trvalého pobytu jste povinna kontrolovat poštu průběžně. Prakticky tedy alespoň dvakrát za týden, ale přesný interval není stanoven.
Pokud Vám nebude písemnost doručena, bude vhozena do schránky, a to i např. platební rozkaz, na základě kterého Vám může přijít exekuce kvůli omylem nezaplacenému pojistnému apod. Je to tedy třeba hlídat bedlivě.
V ideálním případě pak event. zadat poště adresu na přeposílání Vašich dopisů. Vhodné je dát blízké osobě plnou moc k přebírání písemností. Oznamovat tuto skutečnost nemusíte, pokud se nechcete odhlásit z placení zdravotního nebo jiného pojištění. Dostupná však být musíte.

Pokud však dojde např. k soudnímu řízení a Vám nebude doručeno předvolání, (a Vy jste byla v této době objektivně v zahraničí), je to důvod k tomu, aby Vám bylo doručeno znovu a řádně. Řádné označení nemovitostí popisnými čísly ukládá vyhláška č. 326/2000 ve znění vyhl. 193/2001, Sb..
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.