Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem členkou výboru SVJ, v domě máme jednu problematickou neplatící rodinu - vlastníky bytu. Celá záležitost byla řešena soudně a zatím skončila neúspěšnou exekuční dražbou bytu. Rodina tu tedy bydlí dále a u ní dlouhodobě přebývají různí příbuzní, ti poslední (kolem 10 lidí) jsou tu „na návštěvě“ od listopadu 2010, aniž by tu měli trvalé bydliště a aniž by společenství dostalo od nich, resp. od jejich hostitelů jedinou korunu.

Lze se domoci vystěhování alespoň těchto nevítaných příbuzných, jestliže opakovaně ruší noční klid, znečišťují společné prostory (nedopalky, papíry, močení na chodbě a sklepě, skládka kovového šrotu). Ohrožují dům zanesením švábů či štěnic (tahání zmíněného šrotu a různých předmětů od/z popelnic; dům byl kvůli této rodině v minulosti už 2x deratizován) a nedbají zásad sousedského soužití obecně (hlučnost, nerespektování pravidel o zamykání domu, nešetrné zacházení s vybavením společných prostor, vulgarita a arogance při komunikaci s ostatními)? Děkuji za odpověď, Irena

ODPOVĚĎ:
Jedná o bydlení bez právního důvodu. Znamená to, že pokud osoba užívá byt, dům či jinou nemovitost bez právního důvodu (osoby, jimž byl odvolán souhlas s bydlením příslušníka domácnosti, squateři aj.), je taková osoba povinna nemovitosti vyklidit.
Bydlením bez právního důvodu se dotyčný vystavuje postihům v rámci přestupkového řízení nebo v trestním řízení.
Oprávněná osoba (tedy Vy) může uplatnit své nároky (mimo přestupkové i trestní řízení) také žalobou na vyklizení k místně příslušnému soudu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.