Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vlastník družstevního podílu v panelovém domě. Zjistil jsem, že jedni nájemníci neoprávněně zabrali prostory sušárny a další dvě. Vyměnili zámky, nemají svolení ostatních nájemníků a neoprvněně zasahují do práva k nebytovému prostoru. Celou věc jsme řešili písemnou formou s majitelem, tedy představenstvem družstva. Zatím se nám podařilo vymámit pouze ústní rozhodnutí, že mají prostory zpřístupnit a vyklidit. Nájemníci toto nařízení ignorují a dodnes nic nevyklidili.

Tento měsíc se změnilo představenstvo a řešíme celou věc znova. Narážíme na nechuť celou věc dotáhnout do konce a představenstvo spíš řeší jak je v prostorách nechat, než to že mají trvat na okamžitém zpřístupnění a vyklizení. Lze představenstvo obejít krom členské schůze, nebo kontrolní komise, třeba trestním oznámením (§208 trestního zákoníku)? Musí představenstvo vyhovět pokud dodáme min., nadpoloviční většinu podpisů všech nájemníků ve vchodě? Jak máme v této věci postupovat, abychom se dobrali výsledku a jaké máme možnosti? David

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k absenci oprávnění výlučného užívání těchto prostor se může jednat o trestný čin. Pokud jde o představenstvo, to je odpovědné členské schůzi, takže pokud budete mít dostatek hlasů dle Vašich stanov, může členská schůze představenstvo vyzvat k nápravě a určité činnosti. Je však třeba podotknout, že v družstvu nemůžete jednat jako majitelé půlky bytů apod., ale pouze prostřednictvím orgánů družstva. Pokud jde o potřebnou většinu, tu určují stanovy družstva, které se v každém případě velmi liší.

Doporučuji tedy podat trestní oznámení, a na členské schůzi donutit představenstvo k nápravě, neboť družstvo má nárok na vydání bezdůvodného obohacení po nájemnících, kteří užívají místnosti bez oprávnění. Avšak musím podotknout, že pokud nebudete jednat jako členská schůze, ale pouze jako nájemníci, nemáte právo na vydání bezdůvodného obohacení, neboť oprávněným je družstvo.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.