Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelkou nebytové jednotky, zrekonstruované na bydlení, ale dosud nezkolaudované. Celý dům i s pozemkem je v našem společném vlastnictví SVJ. V domě není vyřešena kanalizace (dříve byly toalety jen na chodbách, dnes jsme to vyřešili ve většině jednotek pomocí drtiček, které drtí hrubé odpady z toalety a odvádí se to přes úzkou odpadní rouru (od umyvadla). Nyní jsme našli možnost jak tuto situaci vyřešit a zřídit správnou velikost kanalizačních odpadů. Ty by vedly komínovým tělesem do přízemí a tudy přes moji (zatím nebytovou) jednotku v podlaze asi (5 metrů) ven na pavlač a tam se to svede do městské kanalizace. Do této kanalizace budou svedeny kromě mé jednotky ještě cca 4-5 bytů nade mnou. Zajímá mě, jestli z toho vyplývá nějaké riziko pro mne a jak mám případně formulovat souhlas s tímto řešením. Mám na tuto kanalizaci, která povede mou jednotkou zřídit věcné břemeno, bude tímto věcným břemenem moje jednotka omezena a znehodnocena? Nebo  není nutné zřizovat věcné břemeno. Co je nejlepší řešení? Kde případně najdu vhodnou smlouvu o souhlasu? Magda,  spoluvlastník jednotky v našem společenství SVJ


ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že bude kanalizace v podlaze, předpokládám, že Vás to nijak neomezí, ani Vám to nezmenší Váš nebytový prostor. Riziko pro Vás je jen při ucpání, a to v nejkrajnějším případě, kdy by bylo nutné tuto kanalizaci vykopat. To je ale velmi nepravděpodobné.
Z právního hlediska časem vznikne Vaší nebytové jednotce věcné břemeno, kdy budete muset tuto kanalizaci akceptovat. Současně se ale na jejích případných opravách budou podílet všichni majitelé bytů, kteří ji využívají. Věcné břemeno tedy zřizovat nemusíte, po 10 letech bude vydrženo, ale je to pro Vás jistější právní prostředí. Každý, kdo má právo z věcného břemene se musí přiměřeně podílet na opravách, a to ze zákona.

Případná smlouva o věcném břemeni je písemná, a nabývá účinnosti vkladem do katastru nemovitostí. Je v ní třeba jasně stanovit byty, kterým má tato kanalizace sloužit, kudy povede přes Vaši nebytovou jednotku, a jasný souhlas všech majitelů spolu s podpisy.

Pokud jde o vzor, obdobný jsem nalezla ve vyhledávači Google.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.