Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj přítel žil od 7 let v dětském domově. Má 4 sourozence a po smrti matky (v době kdy odešel z DD) mu přišel dopis, že matka dluží obci částku asi 40.000 Kč, a že to jako její syn musí splatit. Nikdo ho v té době neinformoval o tom, že se dá dědictví zříci. Bohužel dluh přijal za svůj a podle možností splácel. Po splacení asi poloviny částky se dostal do situace, kdy splácet nemohl a dluh přešel bance. Nyní je z těch nedoplacených 20.000 pomalu 70.000. Jde se i teď dluhu (dědictví) zříci?
S bankou jsme se pokoušeli domluvit, popsali jsme jim, jak situace vznikla a nechtějí nám vůbec vyjít vstříc.
Prosím o radu jak teď máme postupovat. Tento nesmyslný dluh se nám platit nechce. Nehledě na to, že další tři sourozenci, dnes již dávno plnoletí o ničem neví. Děkuji, Gabriela


ODPOVĚĎ:
Bohužel odmítnout dědictví v tuto dobu již není možné.
Ovšem každý dědic odpovídá za dluhy zůstavitele pouze do výše nabytého dědictví. Pokud tedy zdědil pouze tento dluh, nemusí již nic splácet, protože není odpovědný za dluh nad hodnotu dědictví.
Pokud banku upozorníte na tuto skutečnost, nebude již moci po Vás dluh vymáhat. Pokud ovšem Váš přítel současně zdědil i nějaký majetek, odpovídá za dluhy v ceně tohoto majetku, který zdědil. Ne více.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.