Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem spoluvlastník nemovitosti, otec mi před 10 lety znemožnil přístup na pozemek. Před 2 lety daroval svůj podíl vnukovi. Má na zahradě ovocné stromy a keře. Nemohu si žádné ovoce vzít neboť nemám klíče od branky ani domu. Bratr také daroval svůj podíl synovi.

Ten má klíče od branky a domu, ze zahrady si nosí plody, bere si bez souhlasu otce z domu movité věci. Mohu žádat po svém otci finanční kompenzaci za to, že jsem nemohla užívat svůj podíl po tak dlouhou dobu? Děkuji, Ladislava

ODPOVĚĎ:
Spoluvlastnický podíl je vždy vyjádřen ideálně (zpravidla zlomkem), nikoliv konkrétní, reálnou částí nemovitosti. Proto je každý spoluvlastník spoluvlastníkem celé nerozdělené věci.
Pokud spoluvlastník užívá společnou věc nad rozsah svého spoluvlastnického podílu bez právního důvodu (např. bez nájemní smlouvy s vámi uzavřené), bezdůvodně se tak obohacuje a je povinen takové obohacení vydat. Jelikož zřejmě nebude možné vydat plnění, ze kterého se spoluvlastník bezdůvodně obohatil (plody ovocných stromů), má oprávněný právo na protihodnotu ve formě odpovídající peněžité náhrady.
Právo na vydání plnění z bezdůvodného obohacení se však promlčuje za dva roky ode dne, kdy se oprávněný dozví, že došlo k bezd. obohacení a kdo se na jeho úkor obohatil, nejpozději však za tři roky, kdy z němu došlo, v případě úmyslného jednání za deset let. Právo se pak promlčuje uplynutím kterékoliv z těchto lhůt (§107 obč. zák.).
Doporučuji se s ostatními spoluvlastníky dohodnout, pokud by tak nestalo, máte právo obrátit se na soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.