Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dotaz se týká úhrady částky za opravu přívodu radiátorů v družstevním bytě, který původní člen družstva převedl na základě smlouvy o převodu členských práv a povinností na nového nabyvatele. Se započetím topné sezóny a eliminováním důvodů nefunkčnosti se zjistilo, že závada vznikla v souvislosti s opačným zapojením těles v bytě – záměna přívodu a stoupačky.

Na řadu přišly bourací práce v bytě a uvedení systému do souladu s normou. Výměnu radiátorů si v bytě nechal provést předchozí nájemce při rekonstrukci bytu. Smlouva o převodu však neobsahuje žádná ustanovení o případné finanční náhradě, kdy jsou nalezeny tzv. skryté vady. V létě při podpisu smlouvy se závada v topení objevit nemohla. Družstvo, které v domnění, že závada spočívá např. v malém výkonu čerpadla, tuto opravu objednalo, domnívá se však, že by se tyto náklady měly přefakturovat novému nájemci a ten by, na základě nějakého právního ustanovení měl tyto náklady postoupit původnímu nájemci, který příčinu způsobil, a při převodu ji nevědomky nebo úmyslně zatajil. A má otázka, je tento postup správný? Děkuji, Elena

ODPOVĚĎ:
Odpovědnost za vady díla vždy uplatňuje objednatel, protože on uzavřel smlouvu se zhotovitelem. Odpovědnosti se nemůže domáhat ten, komu zhotovitel věc předal. Pokud pak družstvo uhradilo jisté náklady vzniklé na základě smluvního vztahu mezi původním nájemcem (objednatelem) a zhotovitelem, měly by se přefakturovat rovnou původnímu nájemci, pokud jste si nedohodli jinak.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.