Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rozváděla jsem se v roce 2001. Do roku 2008 jsme však ještě žili v rodinném domku ve společné domácnosti. Rozvod proběhl dohodou s rozdělením majetku na rovné poloviny. V roce 2006 jsme začali ze společných prostředků stavět druhý dům, který je psaný již jen na bývalého manžela, do kterého se měl po dokončení odstěhovat.

V roce 2008 jsem si pořídila byt 1+1, který splácím a svoji polovinu rodinného domu jsem nechala 2 dospělým synům a bývalému muži. Se zhoršující finanční situací jsem požádala svého bývalého muže o vyplacení své půlky částkou 500.000,- Kč, přestože nemovitost má hodnotu několikanásobně vyšší. Po dostavení druhého domu přepsal svoji půlku na syny. Může se takto zcela vyhnout vyplacení nemovitosti? Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Ohledně prvního rodinného domu jste s bývalým manželem jeho podílovými spoluvlastníky (dle dohody o vypořádání SJM). Pokud byste již nechtěla nemovitost spoluvlastnit, můžete se dohodnout na zrušení a vzájemném vypořádání nebo podat návrh k soudu, aby spoluvlastnictví zrušil. Zde pak může dojít k reálnému rozdělení, k přikázání věci jednomu nebo k prodeji věci (vše za podmínek §141 a §142 obč. zák.).
Jestliže jste však přenechala svoji polovinu synům a bývalému manželovi tak, že již jsou zapsaní jako spoluvlastníci v katastru nemovitostí, již nejste spoluvlastnicí. Pokud k tomu nedošlo, můžete jednat podle výše zmíněných postupů.
Ohledně druhé nemovitosti bude bývalý manžel zřejmě jediným vlastníkem, pokud je to pouze on, kdo je zapsán v katastru nemovitostí. V případě uhrazení vašich výdajů na nemovitost byste musela prokázat jejich vynaložení, zejména z písemných dokumentů a faktur.
Vlastník může obecně se svou věcí volně (v mezích zákona) nakládat. Pokud ji převede na jiného, je to jeho dispoziční právo.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.