Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vlastníkem ideální poloviny domu s celkem čtyřmi bytovými jednotkami. Majitel druhé ideální poloviny domu se rozhodl svůj podíl prodat. V minulosti byla mezi námi uzavřena písemná dohoda o rozdělení (užívaní) bytů v domě (každý využívá dva byty).

V případě, že odmítnu předkupní právo a dojde k prodeji třetí osobě, musí pak nový majitel tuto dohodu o rozdělení domu (bytů ze zákona) respektovat? V minulosti jsem do svých bytů totiž investoval velké částky a jejich hodnota je mnohem větší než hodnota bytů spolumajitele. V případě, že by jsme se rozhodli pro společný postup a prodali dům třetí osobě, existuje zákonný nárok na vyšší částku z prodeje respektující vyšší hodnotu mnou zpravovaných bytů? Děkuji, Aleš

ODPOVĚĎ:
Takovou dohodou by nový spolumajitel zřejmě vázán nebyl (pokud jste ve smlouvě např. neuvedli, že platí i pro nástupce smluvních stran).
Jak sám píšete, spoluvlastnictví je chápáno jako ideální, tedy výše spoluvlastnického podílu neodpovídá konkrétní části na společné věci.
Proto doporučuji uzavřít novou dohodu o užívání společné věci. O hospodaření rozhodují spoluvlastníci dohodou nebo většinou, počítanou podle velikosti podílů. Pokud dojde k rovnosti hlasů, nebo nedosáhne-li se většiny anebo dohody, rozhodne na návrh kteréhokoliv spoluvlastníka soud. Nedohodnete-li se na hospodaření jako se současným spoluvlastníkem, můžete se obrátit na soud. V řízení byste pak mohl uplatnit zvýšené výdaje na nemovitost.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.