Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prodávám byt v osobním vlastnictví. Musím si nechat vystavit znalecký posudek ohledně daně z prodeje? A nebo mi bude stačit kupní smlouva na jejímž základě mi daň z prodeje vyměří finanční úřad? A bude se v mém případě jednat jen o 3% daně, když v bytě mám trvalé bydliště a bydlím v něm více jak 20let, i když jsem vlastníkem bytu teprve 1 rok?

V příštím roce budu muset změnit daňové přiznání. Kolik odvedu na dani, pokud jsem byt prodala za 1.000.000,- Kč? A musím k tomuto přiznání mít znalecký posudek a nebo bude stačit jenom ta kupní smlouva? Děkuji, Radka

ODPOVĚĎ:
Při prodeji bytu budete potřebovat znalecký posudek, samotná kupní smlouva nestačí. Základ daně se určuje buď dle kupní ceny nebo dle znaleckého posudku; určující je ten vyšší. V současné době činí daň z převodu nemovitostí 3%.
Někdy se též hradí daň z příjmů, avšak od této daně je osvobozen mj. i prodej bytu, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Vy jste tak od této daně osvobozena.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.