Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2009 v červnu jsem nastoupila jako referent do státní organizace na zástup za mateřskou a rodičovskou dovolenou (3 měsíce zkušební lhůta). Posléze mi byla v září roce 2009 dána na podpis "dohoda o změně prac.smlouvy, kde byl cituji:

"Prac.poměr, který byl sjednaný na dobu určitou po dobu mateřské a rodičovské dovolené a řádné dovolené do 11/2009 se mění na pracovní poměr sjednaný na dobu určitou po dobu mateřské, řádné a rodičovské dovolené (dceru se paní narodila koncem května 2009). Teď nevím jak by to se mnou mělo být, paní chce druhé mimino a nechce přijít do práce. Já vlastně nemám ve smlouvě žádné datum do kdy bych v organizaci měla pracovat, pokud by se vrátila. Jak by to bylo s mým případným prodloužením smlouvy a zase na určitou dobu? A nebo už na neurčito, pokud bude čekat druhé mimčo. Děkuji, Zuzana

ODPOVĚĎ:
Pracovní smlouva je sjednána na dobu určitou, po skončení mateřské a rodičovské dovolené je zaměstnavatelem povinen přidělit zaměstnankyni pracovní místo podle pracovní smlouvy.
Je však třeba připomenout novelu zákoníku práce, podle které doba trvání pracovního poměru mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Opakováním je i prodloužení. Celkově je tak doba trvání 9 let.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.