Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S druhem jsme si postavili dům svépomocí, 15.1.2009 jsme dům zkolaudovali a nastěhovali se i s mým synem a dcerou z předešlého manželství. Z důvodů půjčky od státního fondu rozvoje bydlení (od 15.11.2005), která musela být pouze na mě (do manželství druh vstoupit nechtěl) je dům v katastru nemovitostí zapsán pouze na mě.

Nyní se chce rozejít, dům prodat a vyplatit. Nevím, zda nemusí být uplynutá určitá doba od kalaudace. Jak velká daň z prodeje se platí a jestli mě druh k prodeji může nutit, když majitelem jsem zapsána já? Po dobu společného žití jsem financovala stravu, drogerii a běžné potřeby cca 8000,- a on platil elektřinu, plyn, vodu cca 2.300,- Kč měsíčně. Řekl, že už inkaso platit nebude a pokud já ho platit nebudu, zabaví nám dům exekuce. Může, i když dům není psán na něj, ale má zde trvalý pobyt, způsobit nějaké finanční problémy a zadlužit nás? Děkuji, Helena

ODPOVĚĎ:
Jestliže je dům psaný v katastru pouze na vás, jste pouze vy jeho vlastníkem. U nemovitostí totiž platí, že k dovršení vlastnického práva je nutný zápis do katastru nemovitostí, samotná smlouva nebo jiný způsob nabytí nepostačuje. Partner by mohl maximálně požadovat některé výdaje, které vynaložil on. To je však povinen prokázat.
Daň z převodu nemovitostí činí 3%.
Problém s trvalým pobytem může nastat v případě, má-li druh finanční potíže, popř. je vůči němu nařízena exekuce. Exekutor by pak mohl zabavit věci, které patří vám, v domnění, že je jejich vlastníkem druh.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.