Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vlastníkem bytu s předzahrádkou. Jedná se o řadu předzahrádek, na které je zajištěn řádný přístup pouze z jednotlivých bytů. Může vlastník sousední předzahrádky požadovat umožnění vstupu na svoji předzahrádku přes moji za účelem nanošení cca 2 m3 zeminy, když si ji může nanosit přes svůj byt?

Jde mi o řešení podobných situací i do budoucna, aby přes nás nechtěli chodit i ostatní vlastníci předzahrádek a neničili nám opakovaně naši předzahrádku. Ivana

ODPOVĚĎ:
V § 127/3 Občanského zákoníku stanoví, že vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Pokud při takovém vstupu vznikne na pozemku škoda, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit.
Domnívám se však, že ve Vašem případě tyto podmínky splněny nejsou a svého souseda na předzahrádku pouštět nemusíte. V první řadě je nutné posoudit, zda činnost, kterou Váš soused zamýšlí se zeminou provádět by spadala do kategorie údržby či obhospodařování pozemku či zda si chce soused svou předzahrádku pouze zkrášlit. Především bych pak poukázal na pojem „nezbytný“, který předpokládá, že Váš soused nemá pro provedení zamýšlené činnosti jinou možnost, což, jak píšete, splněno není, neboť zeminu může nanosit přes vlastní byt.
Zákonnou povinnost vyhovět žádosti Vašeho souseda tedy nemáte, na druhou stranu se však nemusíte obávat toho, že při povolení vstupu na Vaší předzahrádku byste musela v budoucnu ustoupit žádostem všech Vašich sousedů, neboť každou z nich je nutné posoudit dle výše uvedených kritérií a rozhodně tak neplatí pravidlo "Jeden soused za všechny, všichni sousedé za jednoho".
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.