Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj tchán vlastnil motocykl, který prodal, ale nebyl proveden přepis vozidla na nového majitele. V roce 1997 tchán zemřel a později zemřel i nový majitel. Dcera nového majitele nás kontaktovala v listopadu 2011, že její otec (nový majitel motocyklu ) zemřel a od roku 2009 má ona nyní hradit povinné ručení a sankci.
V dědickém řízení po mém tchánu motocykl nebyl uveden, v té době ho již nevlastnil a ani jsme o něm nevěděli. Prosím o radu, jak vzniklou situaci řešit, a kdo bude případně muset uhradit tuto pohledávku. Děkuji, Otto

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývají některé podstatné skutečnosti, pro svou odpověď budu tedy nucen domýšlet.
Pokud Vás dcera nového majitele motocyklu kontaktovala s tím, že je po ní vymáháno povinné ručení od roku 2009, předpokládám, že nový majitel motocyklu přibližně do této doby povinné ručení platil.
Dle § 12/1 písm. a) zákona č. 168/1999 Sb. zaniká povinné ručení dnem, kdy pojistník (Váš tchán), jeho dědic nebo vlastník vozidla (nový majitel motocyklu) oznámil pojistiteli (příslušné pojišťovně) změnu vlastníka tuzemského vozidla. Lze tedy předpokládat, že nový majitel motocyklu pojišťovně tuto změnu nahlásil a povinné ručení Vašeho tchána tak zaniklo.
Co se týče „dědění povinného ručení“, použije se § 26/2 zákona č. 168/1999 Sb., dle kterého přecházejí práva a povinnosti z povinného ručení (v případě smrti pojistníka, tedy Vašeho tchána) do doby nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví na dědice společně a nerozdílně. Jak jsem však uvedl výše, je pravděpodobné, že povinné ručení Vašeho tchána zaniklo z iniciativy nového majitele motocyklu a v době úmrtí Vašeho tchána už tak žádné povinnosti z povinného ručení na dědice přejít nemohly.
Pro komplexní zodpovězení otázky, kdo konkrétně je povinen hradit dlužné povinné ručení a příslušnou sankci je nutné vědět:
a/ v jakém roce zemřel nový majitel motocyklu,
b/ zda a dokdy nový majitel motocyklu platil povinné ručení,
c/ kdo je v současné době majitelem motocyklu.
S největší pravděpodobností zde však bude aplikován § 26/2 zákona č. 168/1999 Sb., dle něhož přecházejí povinnosti vlastníka vozidla a pojistníka (předpokládám, že v obou případech se jednalo o nového majitele motocyklu) na jeho dědice (tedy například jeho dceru). V této souvislosti je rovněž důležité, zda bylo dědické řízení po novém majiteli motocyklu již pravomocně skončeno či nikoli.
V žádném případě by neměla být povinnost k úhradě dlužného povinného ručení přenesena na dědice Vašeho tchána.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.