Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz na zveřejnění jména. V naší republice je v platnosti zákon o ochraně osobních údajů. Jsem majitelkou eshopu. V PODMÍNKÁCH PRODEJE mám mimo jiné uvedeno toto: ".... Přečtěte si prosím pozorně podmínky prodeje.

S provedením objednávky s těmito podmínkami souhlasíte a berete vše co je v nich uvedeno na vědomí..." a dále "... Pokud však platba do uvedeného data v platebních podmínkách nedojde, oznamuji toto administrátorům eshopu a dávám do stránky na černou listinu. Dále uděluji negativní hodnocení. Zboží se tak zbytečně téměř týden blokuje pro jiné zákazníky, kteří by měli eventuálně zájem. S provedením objednávky dáváte tímto výslovný souhlas, že Vaše data (jméno, příjmení, přezdívka používaná zde na MMB, ID, e-mailová adresa) budou použita, v případě porušení těchto podmínek, na černou listinu, která bude na stránkách eshopu po celou dobu jejich provozování..." Pokud tedy zákazník neuhradí do termínu a já zveřejním jeho jméno, i když s provedením objednávky mi DAL VÝSLOVNÝ SOUHLAS, že v případě porušení podmínek prodeje mohu jeho jméno zveřejnit PORUŠUJI tímto výše zmiňovaný zákon? Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Otázkou je, čemu má tato evidence sloužit. S tím, že zveřejníte jméno, příjmení (nebo nick, tedy přezdívku) a e-mail, umožníte ztotožnění osoby, což je v praxi velmi nebezpečné.
Nedoporučuji Vámi navržený systém uplatňovat.
1) jak zabráníte tomu, aby uvedené jméno a příjmení a e-mail byly opravdu toho, kdo se za něj vydává; dokážu si představit situaci, že se mým jménem s mým e-mailem někdo naloguje na Vaše stránky, objedná zboží, nezaplatí, vy zveřejníte moje identifikátory a mě bylo zasaženo do práva na ochranu osobnosti a zneužity moje osobní údaje, protože jsem se ničeho nedopustila. Podotýkám, že zneužití e-mailu je v dnešní době poměrně jednoduché. A já se rozhodně nebudu bránit proti tomu, kdo použil moje osobní údaje (bez mého souhlasu), ale proti tomu, kdo mě veřejně dehonestoval zneužitím mých osobních údajů, protože to je průkazná skutečnost.
2) vystavujete se situaci, že člověk, který objednávku nesplní nikoliv vlastní vinou (např. bude po dopravní nehodě zraněn a bude v nemocnici), bude pranýřován na Vašem webu jako neplatič.
Tuto evidenci si můžete vést soukromě pro potřeby e-shopu (a to by také měl být její účel - nepřijímání objednávek od těch, kteří je neplní, nikoliv zveřejňování jmen, aby tuto skutečnost mohl kdokoliv zjistit), ale ne tímto způsobem evidovat lidi na svém webu.
Za další si také uvědomte, že je ryze osobní volbou člověka, kde a jak nakupuje a ani s jeho souhlasem nemáte právo jakkoliv nakládat s jeho údaji, tak aby mohl kdokoliv zjišťovat o komkoliv, kde nakupuje apod. To je nepřípustné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.