Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám pozemek v Praze-Radotín s rekreačni chatou už 12let. S pozemkem sousedí Radotínský potok. Chtěla jsem zde stavět rodinný domek, stávajíci chatu zbourat. Je to stavební pozemek v obytné zóně.

Vznikly ale změny na Územním plánu a vzhledem k potoku označili přes celý náš pozemek průtočnost potoka, tj. kategorie C - průtočná zóna, kde je úplná stavební uzávěra. Mám podanou námitku na změnu územního plánu od 12/2009. Zatím žádné vyjádření nemám. Z místního stavebního úřadu jsou zamítací odezvy. Nevím už kudy kam, kam se mám obrátit se žádostí o výjimku? Děkuji, Barbora

ODPOVĚĎ:
Stavební uzávěra není absolutní. Rada obce může povolit výjimku z omezení nebo zákazu stavební činnosti podle územního opatření o stavební uzávěře, pokud povolení výjimky neohrozí účel sledovaný stavební uzávěrou. Řízení o výjimce se zahajuje na žádost. Na její udělení však není právní nárok. Pokud takovou žádost podáte (vzor najdete na webu), požádejte ve věci o vyjádření.
Vlastník pozemku nebo stavby, která se nachází v území stavební uzávěry, který se v důsledku vydaného územního opatření o stavební uzávěře cítí být omezen na svých právech při užívání pozemku nebo stavby, může po obci požadovat náhradu za omezení, jejíž výše se určuje znaleckým posudkem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.