Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rodiče za svého života si pořídili družstevní byt, veškeré závazky splatili. Maminka zemřela a otec se opět oženil. Za trvání druhého manželství došlo k převodu bytu z družstevního vlastnictví do osobního, což mělo za následek, že macecha se stala vedle otce vlastníkem bytu a je i zapsána v katastru nemovitostí, ačkoli se na pořízení bytu ani na jeho splacení nepodílela.

Otec zemřel, ale ještě za svého života nám předal veškeré dokumenty svědčící o koupi a splacení bytu výlučně mými rodiči. Jak napadnout vlastnictví bytu macechou, lze vyloučit macechu z dědictví bytu? Ona svůj byt prodala a veškeré prostředky věnovala své dceři a nepoužila je na společnou domácnost. Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Pokud Váš otec za života neopatřil svůj majetek závětí, ze kterého by vyplývala vůle opomenout manželku pro potřeby dědění bytu, pravděpodobně ji z dědictví vyčlenit nechtěl. Tudíž ji nelze z dědění bytu vyloučit, neexistuje zákonný důvod.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.