Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)
Potřebuji pomoci. S manželkou jsme za života mojich rodičů dostali darem dům, kde bylo věcné břemeno doživotního užívání obou rodičů. Po smrti matky si otec do domu přivedl přítelkyni. Tím začali velké problémy. Paní se v našem domě natolik zalíbilo, že nám zakázala do domu vstupovat stejně jako na zahradu.

Otec je samozřejmě při ní. Já s manželkou v součastné době v domě nebydlíme (máme ještě svůj další byt). Dům o kterém mluvím je dvougenerační domek. V jednom bytě bydlí on s přítelkyní a v druhém jeho matka. S jeho matkou tedy s mou babičkou problém nemáme. I když nemá věcné břemeno užívání tak jsme připraveni ji v bytě nechat dožít. Problém je otec s jeho přítelkyní.Dělají vše pro to aby dostali babičku z domu. Dokonce teď uzamkli všechny společné prostory pod domem jako garáž, dílnu a hlavně kotelnu, což je teď v zimě největší problém. Já chodím babičce topit, ale teď se tam nedostanu. Respektuji otcovo věcné břemeno užívání, ale chci se zeptat na co má ze zákona právo. On tvrdí že za života si tam může dělat co chce. Dále se chci zeptat , zda tam může jeho přítelkyně s ním bydlet bez našeho svolení a pokud ano, zda je povinna platit nájem. Děkuji za radu. Matouš

ODPOVĚĎ:
V rámci práva plynoucího z věcného břemena Váš otec nemá oprávnění ubytovávat třetí osoby bez souhlasu vlastníka nemovitosti. Jeho přítelkyni můžete klidně vystěhovat – nemá žádné užívací právo k nemovitosti ani nárok na náhradní bydlení. Můžete sáhnout po krajních prostředcích jako je asistence Policie a oznámení neoprávněnému obyvateli, že je povinen do určitého termínu dům opustit; nebo rovnou podat návrh na vyklizení nemovitosti neoprávněnou osobou. Ze začátku by mohlo stačit oznámení Policii o neoprávněném užívání Vaší nemovitosti a žádost o jejich zásah – mohlo by to mít určitý preventivní efekt. Při nejhorším se obraťte na soud. Jste v právu.

Co se týče otcova zneužívání svého práva. Věcné břemeno mu nedává oprávnění znepřístupňovat nemovitost vlastníkům, cokoliv měnit bez souhlasu vlastníka, ani jednat proti vůli vlastníka a jeho představám o nakládání s nemovitostí. Pokud by jeho věcné břemeno bylo na úkor zatížené nemovitosti – to znamená, že ji například vlastník nemůže řádně užívat, opravovat, upravovat atd. můžete podat návrh na soud na zrušení věcného břemene.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.