Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem cizinka s trvalým pobytem, stále studuji vysokou školu a nemám vlastní příjem. Narodila jsem se ve Vietnamu, v ČR od 5 let (celkem 20let). Chci si podat žádost o udělení státního občanství ČR. Jsem příjmově závislá na rodičích, předpokládám, že budou "zkoumat" i je.

Splňuji všechny podmínky pro získání občanství a všechny doklady mám v pořádku. Při žádosti musím předložit i rodný list, rok narození matky je tam 1957. Moje matka se narodila ve Vietnamu, v r. 1957, všechny vietnamské doklady má s tímto datem narození. Avšak můj otec je v ČR od roku 1986 a v roce 1991 poslal do Vietnamu "Pozvánku", na základě které si moje matka zažádala pro mě a pro sebe o potřebné dokumenty na cestu do České republiky. Na zmíněné pozvánce ale byl napsaný špatný rok narození - 1959. Na úřadech nám řekli, že budou muset vše vypracovat na základě dané Pozvánky. Maminka má české doklady (pas, rodné číslo...) s datem narození 1959. Když jsme se ptali na změnu na správný rok, tak nám bylo řečeno, že by to bylo moc složité. Zajímalo by mě
1) jak mě tato situace ovlivní, jestli i přesto můžu předložit rodný list a je tu šance vyhovění mojí žádosti o občanství,
2) Jaké budou následky, pokud se zjistí, že má moje matka špatné údaje v dokladech (přestupek, sankce..) a jaký by byl další postup správních úřadů (musela by pak předělat všechny české doklady). Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
1/ Žádost o udělení státního občanství:
Dle § 8/1 zákona o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky jste povinna přiložit k žádosti o udělení státního občanství (kromě vyplněného dotazníku) rodný list, doklad o tom, že nabytím státního občanství České republiky pozbudete dosavadní státní občanství (předkládá se dodatečně) a životopis. V řízení o udělení státního občanství by se tedy (teoreticky) nemuselo na chybný údaj v českých dokladech Vaší matky vůbec přijít.
Skutečnost, že údaje ve vietnamských a českých dokladech Vaší matky se liší, by neměla Vaší žádost o udělení státního občanství nijak ovlivnit, lapidárně řečeno se jedná pouze o problém Vaší matky.
Doklady vystavené orgány cizího státu (např. Váš rodný list) musí být opatřeny vyšším ověřením a úředně přeloženy do českého jazyka.
V současné chvíli Vám lze doporučit obrátit se na místně příslušný krajský úřad dle místa Vašeho trvalého pobytu. Zde s Vámi bude vyplněn dotazník a pohovorem bude ověřena Vaše znalost českého jazyka. Po vypracování stanoviska zašle krajský úřad Vaší žádost Ministerstvu vnitra, které o ní rozhodne.
Ministerstvo vnitra může rovněž řízení přerušit a stanovit lhůtu pro odstranění vad (např. pro doplnění potřebných dokladů).
Pokud by Ministerstvo vnitra Vaší žádosti nevyhovělo, můžete proti jeho rozhodnutí podat prostřednictvím oddělení státního občanství a matrik Ministerstva vnitra tzv. rozklad, o kterém rozhodne ministr vnitra.
Pouze pro doplnění své odpovědi uvádím, že úmyslné uvedení nesprávných či neúplných údajů správnímu orgánu či zatajení takového údaje může být jako přestupek dle § 21/1 písm. b) zákona o přestupcích sankcionováno pokutou až do výše 10.000,- Kč. Pokud jsou však údaje o Vaší matce ve Vašem rodném listě pravdivé, nemůžete být dle tohoto ustanovení postihována.
2/ Chybné rodné číslo:
Co se týče chybných údajů v dokladech Vaší matky, bylo by teoreticky možné vztáhnout na její případ výše uvedený přestupek dle § 21/1 písm. b) zákona o přestupcích, s ohledem na značnou časovou prodlevu je však odpovědnost za tento přestupek již promlčena.
I přesto lze však Vaší matce doporučit iniciovat změnu svého rodného čísla z důvodu dle § 17/2 písm. b) zákona o evidenci obyvatel. Vaše matka se může s žádostí o změnu rodného čísla obrátit na kterýkoli obecní úřad, náležitosti této žádosti jsou uvedeny v § 17 a násl. zákona o evidenci obyvatel (více se dočtete i zde: http://www.mvcr.cz/clanek/potvrzovani-zmeny-rodneho-cisla.aspx).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.