Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelka bytu v osobním vlastnictví, ve společenství vlastníků bytových jednotek spravovaným realitní kanceláří. Máme v domě nájemníka se dvěma byty v OV, ale jsou psány na 2 nezletilé děti, které je zdědily po zemřelém otci, se kterým jejich matka nebyla oddána.

Tato nájemnice má 10 let neustále vysoké dluhy. V současné době splácíme úvěr za kompletní zateplení domu a za jejich byty se splátka strhává z našich společných prostředků. Správce SVJ (realitní kancelář) tvrdí, že nemůže do plnoletosti dětí nic dělat (mají opatrovníka), pouze umožnit splátkový kalendář. Je i jiná možnost a realitní kancelář může z našich prostředků (mají naši plnou moc) hradit neplatičům splátky, ale s námi to nebylo projednáno. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Způsobilost fyzické osoby vlastními právními úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti (tzv. způsobilost k právním úkonům, svéprávnost) vzniká v plném rozsahu zletilostí. Vzniká tak postupně podle stavu psychické vyspělosti. Do doby jejich zletilosti je tak zavazují pouze úkony, které jsou schopné zejména s ohledem na jejich věk zvážit a posoudit. Dluhy vzniklé neuhrazením společným nákladů na nemovitosti do této kategorie nepatří. Pokud se tak s nájemnicí (opatrovnici) nedohodnete jinak, nemůžete vlastníky bytů (děti) touto povinností postihnout.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.