Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 19.12.2011 do našeho vozu narazil jiný, označeno policií jako jízda v protisměru, s čelním nárazem. Auto je totálně na odpis. Byla jsem spolujezdec, utrěla jsem pohmožděné koleno, kotník, pohmoždění krční páteře a dále jsem měla četné pohmožděniny od bezpečnostních pásů ve vozidle.

Léky na bolest můžu brát jen omezeně, zhoršují mi Crohnovu chorobu. Na rentgenu v nemocnici nic zlomeno nebylo. Mám nárok na odškodnění bolesti z povinného ručení viníka? Praktický lékař co mne ošetřuje tvrdí, že je výše hodnoty bodu 30 Kč za bod a tak malé zranění za to nestojí. Nemám neschopenku, neboť jsem invalida I. stupně. Mám stále bolesti a dnes mi Policie sdělila, že viník bude posuzován z ublížení na zdraví z nedbalosti. Mám nárok na vyčíslení bolestného a lékaři se jen nechce vypisovat formulář nebo má pravdu a poškozený v našem státě musí jen tiše trpět. Děkuji, Magdaléna

ODPOVĚĎ:
Máte rozhodně právo domáhat se na viníkovi dopravní nehody náhrady veškeré vzniklé škody (tedy i škody na zdraví, viz § 444/1 Občanského zákoníku).
Neboť ve Vašem případě došlo spíše k drobnějším zraněním, přichází v úvahu tzv. odškodnění bolesti (tzv. odškodnění ztížení společenského uplatnění naopak použito nebude). V této souvislosti je nutné opravit tvrzení Vašeho ošetřujícího lékaře o hodnotě 1 bodu - od 1. 1. 2002 je účinná vyhláška č. 440/2001 Sb., která stanoví hodnotu 1 bodu ve výši 120,- Kč (§ 7/2 vyhlášky).
V příloze č. 1 vyhlášky č. 440/2001 Sb. je obsažen seznam úrazů s příslušnými bodovými hodnotami, ve Vašem případě by mohlo přicházet v úvahu například některé zranění ze skupiny S13 (Vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni krku). V této souvislosti je ošetřující lékař povinen vypracovat lékařský posudek (§ 8 vyhlášky č. 440/2001 Sb.), v němž Vámi utrpěná zranění popíše a přiřadí jim příslušné bodové hodnoty. Je samozřejmě možné, že Vaše zranění jsou natolik drobná, že pro ně nebude v příloze č. 1 vyhlášky žádná odpovídající položka, to však již záleží na odborném lékařském úsudku.
Pokud získáte lékařský posudek s bodovým ohodnocením bolesti, lze Vám doporučit připojit se se svým nárokem na náhradu škody na zdraví k probíhajícímu trestnímu řízení proti viníkovi dopravní nehody (o této možnosti jste byla pravděpodobně již poučena Policií). Bude-li Váš nárok dostatečným způsobem prokázán (k čemuž by měl lékařský posudek postačovat), přikáže trestní soud viníkovi dopravní nehody, aby Vám škodu na zdraví uhradil.
Pokud z nějakého důvodu trestní soud Vašemu požadavku nevyhoví, budete muset na viníka dopravní nehody podat k civilnímu soudu žalobu na náhradu škody na zdraví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.