Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před dvěma lety dostal můj otec se svým bratrem od své matky darem dům s přiléhajícím dvorem do spluvlastnictví a dále okolní pozemky, které vlastní každý zvlášť. Letos mi otcův bratr chce darovat svůj vlastnický podíl na domě a dvoru a dále jednu ze zahrad, kterou vlastní sám.

Můj otec (z nejasného důvodu) začal oponovat, že s převodem domu a dvora nebude souhlasit. Otázky:
1) musí mít strýc povolení k darování svého vlastnického podílu od mého otce?
2) příjezdová cesta k domu je na pozemku mého otce (v katastru jako neplodná půda), jak vyřešit věcné břemeno cesty do budoucnosti?
3) Jak s věcným břemenem, aby platilo pouze na nynějšího uživatele a né na další majitele v případě dědění, darování, prodeje. Děkuji, Jan

ODPOVĚĎ:
1) Každý spoluvlastník má tzv. zákonné předkupní právo podle §140 Občanského zákoníku, převádí-li jiný spoluvlastník svůj podíl. To však neplatí, pokud se převádí osobě blízké (§116 obč. zákoníku). Pokud vám chce darovat podíl váš strýc, dá se vztah mezi vámi považovat za rodinný, jestliže by újmu, kterou utrpěl jeden z vás, druhý z vás důvodně pociťoval jako újmu vlastní. V případě splnění této podmínky, může strýc svůj podíl na vás převést i bez souhlasu otce.
2) + 3) Sepište písemnou smlouvu o zřízení věcného břemene užívání pouze pro vaši osobu. Povinnost je tak zřízena ve prospěch určité (jiné) osoby (ne ve spojitosti s vlastnictvím k určité nemovitosti). Právo odpovídající věcnému břemeni vzniká vkladem do katastru nemovitostí. Případné další informace, pokyny a vzory najdete na stránkách www.cuzk.cz nebo můžete kontaktovat příslušný katastrální úřad.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.