Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Podali jsme návrh na omezení svéprávnosti mého bratra narkomana k příslušnému orgánu + zprávu, kterou jsme měli k dispozici. Lékařská zpráva je bohužel 3 roky stará, lékař, který bratra vyšetřoval ji dopsal dodatečně, ze současnosti žádnou nemá. Obvodní lékařka nám zprávu odmítla sepsat s tím, že s tím bratr musí souhlasit - což nikdy nebude.

Bratr dobrovolně na žádné vyšetření nepůjde. Soudkyně matce sdělila, že nemáme šanci s naší žádostí uspět. Pokud by se zahájilo řízení, prý budeme platit veškeré výlohy. Bratr již několikrát ukradl dědovi auto - bez řidičského oprávnění jezdí všude. Policie byla přivolána z důvodu krádeže auta a řízení bez řidičského průkazu. Odvezli si ho, avšak on vše popírá a dělá, jako kdyby se nic nestalo. Policie už bratra zná, téměř denně s ním má problémy. Odvezli ho na psychiatrické vyšetření, lékařka nám sdělila, že je v pořádku. Bratr se před autoritami úplně změní, chová se normálně, slušně. Bývá často na silnici před domem, kde ohrožuje ostatní lidi - přebíhá před auty, atd. Už si nevíme rady. Zkusili jsme snad úplně vše. Je ještě nějaká možnost? Děkuji, Eliška

ODPOVĚĎ:
Pokud nebudete mít lékařský posudek o duševním stavu, který je zřejmě ze strany soudu vyžadován, bude řízení zastaveno. Jedinou možností by bylo, kdyby návrh na omezení nebo zbavení způsobilosti podal státní orgán nebo zdravotnické zařízení (viz § 186 obč. soudního řádu).
O zbavení svéprávnosti více zde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.