Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Přibližně před rokem jsme žádali o výhodné refinancování hypotéky a bylo nám to zamítnuto z důvodu neoprávněného zápisu v nebankovním registru dlužníků od Multiservisu (vše máme doloženo a máme i vyjádření z druhé strany, že pochybení bylo na jejich straně).

Tím, že jsme nemohli refinancovat, tak jsme museli zůstat u současné hypotéky s nevýhodnou sazbou 4,79% (u refinancované hypotéky by byla sazba cca 3%). Udělala jsem propočet škody a za 3 roky, po které máme fixaci přicházíme přibližně o 70.000 Kč. A já bych tyto peníze chtěla získat zpět - nebo aspoň jejich část, jako škodu vzniklou chybným jednáním Multiservisu. Myslíte, že je nějaká šance získat peníze zpět? Má vůbec cenu pouštět se do tohoto sporu? Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Předpoklady vzniku odpovědnosti za škodu jsou protiprávní úkon nebo škodní událost, škoda (ušlý zisk), příčinná souvislost mezi porušením a škodou a zavinění (alespoň nedbalost). Všechny předpoklady kromě zavinění (to se předpokládá, škůdce se však může vyvinit) musí prokazovat žalobce (osoba podávající žalobu). Na něm leží tzv. důkazní břemeno.
Ve vašem případě vám ušel určitý zisk, který musí spočívat v tom, že nedošlo k rozmnožení majetku, které jste mohli důvodně a doložitelným způsobem očekávat, se zřetelem k obvyklému stavu a chodu věcí. Domnívám se, že tato skutečnost se bude dokazovat obtížně. Přeci jen u hypotéky nemůžete dopředu očekávat vlastní zisky. Přesto se můžete obrátit na advokáta, který by vám mohl více poradit, popř. věc převzít a zastupovat vás. Někteří poskytují takovou předběžnou pomoc nebo radu zdarma.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.