Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme tři vlastníci jednoho domu. Máme zhruba každý třetinový podíl na tomto domě. Jeden soused chce měnit ve svém bytě okna za nová. Momentálně jsou všechna okna dřevěná, dvoukřídlá, špaletová. Vzhledem k tomu, že máme špatné vztahy v domě, tak mi jen oznámil jeden spolumajitel domu, že bude měnit okna za nová. A že nepotřebuje žádné stavební a ohlašovací povolení od stavebního úřadu. Tak jsem se na to informoval na stavebním úřadu a osoba zřejmě kompetentní mi to potvrdila. Ovšem podle občanského zákoníku, by měl chtít souhlas od dalších spolumajitelů domu. A pokud by chtěl vyměnit stará dřevěná okna za nová ALE PLASTOVÁ, tak jaký by měl být postup? Podle mě, by určitě potřeboval písemný souhlas od dalších spolumajitelů. Nebo to tak není? Děkuji, Samuel


ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že jste vlastníci ideální části domu, nikoli konkrétní části, musíte rozhodovat společně.
Rozhoduje se většinou hlasů s tím, že pokud dojde k rovnosti hlasů, nebo není možné dojít k dohodě, rozhodne na návrh jednoho spoluvlastníka soud.
Pokud tedy máte dojem, že nová okna značně naruší estetiku domu, nebo s tím z jiného důvodu zásadně nesouhlasíte, a druhý majitel nebude o této věci diskutovat, požádejte soud, aby v této věci rozhodl.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.