Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den, otec mého přítele pronajímal rodinný dům. Nájemníkům skončila nájemní smlouva, mimo jiné i pro špatnou platební morálku. Přítel i jeho otec společně s nájemníky sepsali protokol, kde se dohodli na ukončení nájmu k 14.7. a zároveň si zde podepsali, že nájemníci nemovitost uklidí, upraví a vystěhují do 30.7./při kontrole jsme zjistili, že v nemovitosti mají 6 psů/. Dále zde vyčíslili škody, které vznikly. Nájemníci protokol podepsali, dlužné nájemné zaplatili převodem z účtu a část vybavení odvezli. Problém je, že nyní nezvedají telefon, nedali nám novou adresu, na adrese trvalého pobytu se nezdržují a údajně ji užívají neoprávněně. Klíč od rodinného domku nám předali na ulici, s tím, že ještě dostěhují zbytek co v domě mají.

Od té doby je není možné kontaktovat, v domě také nebyli. Můžete mi prosím poradit jak teď postupovat. Můžeme s nemovitostí dále nakládat? V domě zůstal pouze strašný nepořádek, vytrhaný gauč a několik pytlů pravděpodobně s oblečením a jedna rozpadlá skříň. Nemovitost chtěl přítelův otec na syna převést darem abychom mohli začít s rekonstrukcí. Nyní již měsíc čekáme zda nájemníci si věci dostěhuji či nikoliv. Můžeme jim ty věci vystěhovat (nebo vyhodit)? Nebo nám hrozí nějaký problém? Máme vlastně nemovitost blokovanou, sice v dohodě podepsali penále, pokud nemovitost nebude včas vyklizena, ale kde budeme nájemníky nyní hledat, to opravdu nevíme. Nehledě na to, že potřebujeme sami řešit bytovou situaci. Děkuji za radu, Jolana


ODPOVĚĎ:
Věci můžete vystěhovat a uložit jinde, např. ve skladu za jejich prostředky. Vyhodit byste je neměli. Pokud tedy máte prostor, kam je dočasně uložit – např. místo ve sklepě, je to nejvhodnější řešení. Správně byste měli věci uložit ve skladu a požadovat náklady za skladování po nájemcích. Avšak vzhledem k jejich hodnotě a platební morálce nájemců se nejedná pro Vás o nejlepší řešení.
Když je vyhodíte, jedinou možností nájemců k jejich náhradě je soudní žaloba – což je prakticky neprokazatelné a natolik nákladné, že se k tomu s největší pravděpodobností neuchýlí. Proto by vyhození těchto věcí neměl být pro Vás problém.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.