Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych požádat o radu ohledně platnosti smlouvy. S dodavatelem elektřiny Bohemia Energy jsem sepsal smlouvu na dobu určitou 24 měsíců dne 26.9.2009. Smlouvu mi automaticky prodloužili na dalších 24 měsíců, o což nemám zájem. Prý jsem měl poslat písemnou výpověď 3 měsíce předem, tj. nejpozději 26.6.2011.

To jsem udělal až 7.7.2011. Dříve jsem výpověď poslal jen mailem. Takže prý musím u nich setrvat do 25.9.2013. Je to napsáno ve všeobecných podmínkách, jak je zvykem drobným písmem na druhé straně smlouvy, takže jsem to nečetl a nikdo mě na to neupozornil. Nebyl jsem se službami spokojen již na podzim 2010 a poslal jsem několik mailů s odstoupením od smlouvy, ale bohužel se jich nemohu zbavit. Lze takto proti mé vůli smlouvu prodlužovat? Šlo o to, že Bohemia energy neumožňuje průběžné odpočty elektroměrů a my pak po sezóně musíme platit za elektřinu, kterou jsme neodebrali. Z toho důvodu jsme si sjednali nízké zálohy 500,- Kč za elektoměr. Tyto zálohy mi však po roce navýšili dle všeobecných podmínek, přičemž se nepodařilo dohodnout na jejich snížení, a proto jsme chtěli smlouvy ukončit. Děkuji, Vendelín

EMAIL ZÁKAZNÍKA:
Minulý rok se za mnou dostavil obchodní zástupce Bohemia energy a přemlouval mě, abych k vám přešel. Mou jedinou podmínkou bylo, že zálohové platby budou nastaveny na 500,- Kč za měsíc. Toto mi bylo slíbeno a uvedeno do smlouvy. To, že máte ve všeobecných podmínkách uvedeno něco jiného, mě nezajímá. Váš obchodní zástupce mě na to neupozornil a došlo tedy k oklamání zákazníka. Nemůžete-li tedy nastavit zálohy tak, jak bylo ujednáno, ODSTUPUJI od naší smlouvy z důvodu jejího nedodržení z vaší strany. Dále využívám smluvního ujednání, kde se výslovně píše:
"Pokud se zákazník rozhodne před vypršením smlouvy o Sdružených službách obnovit smlouvu s původním dodavatelem zavazuje se BOHEMIA ENERGY, že v případě zájmu zákazníka takový přechod zajistí..."
Zajistěte tedy náš přechod zpět k ČEZu a sdělte mi, jakým způsobem se vyúčtujeme. Mám zaslat stavy elektroměrů? Pokud byste s tímto odstoupením snad nesouhlasili, budu se neplatnosti smlouvy domáhat žalobou.

REAKCE BOHEMIA ENERGY
Vážený pane, reagujeme na Váš email ze dne 15.11.2010. V současné chvíli u Vašeho odběrného místa evidujeme následující zálohové platby: 859182400500955164 ve výši 6249,-Kč. U ostatních odběrných míst jsou zálohové platby nastaveny ve výši 500Kč. Uvedená zálohová platba byla upravena na základě vystaveného ročního vyúčtování E569854730. Kateřina Rozsypalová, Bohemia energy

ODPOVĚĎ:
Kromě toho, že jak z dotazu vyplývá, firma neporušila zákon ani všeobecné obchodní podmínky, tak není na Vaší straně dán důvod k odstoupení, je odstoupení v mailové formě nedostatečné (mělo být zasláno písemně s vytknutím vad, které byly v rozporu s uzavřenou smlouvou). Pokud ve smlouvě máte podepsáno, že odstoupení bude odesláno písemně (nelze za takovou formu považovat mail).
Prodlužování smlouvy automaticky je standardní obchodní postup (nejen poskytovatelů energií).
Nečtení podepisovaných smluv se bohužel nevyplácí - to, že jste na něco nebyl upozorněn, je bohužel pouze Vaše tvrzení, které nejspíš nebudete schopen prokázat.
Společnost navíc není povinna zajistit Váš přechod k jiné energetické společnosti, takže i tento požadavek je nad rámec.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.