Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obnovou katastrálního operátu mě z listu vlastnictví katastální úřad odňal 506 m2 lesa a dal je na list vlastnictví majiteli sousedního pozemku, který měl před obnovou katastrálního operátu vždy jen pole. Fyzický stav v terénu jsem nechal zaměřit odbornou firmou na své náklady.

Dohoda s tímto sousedem je bezpředmětná. Obrátil jsem se na právníky ze svého blízkého okolí, ale bylo mi sděleno, že do sporu s katastrem se mnou nikdo nepůjde. Nevím si rady a proto bych Vás chtěl požádat o pomoc. Děkuji. Jaroslav

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá řada skutečností, na jejichž základě by bylo možné provést podrobnější právní analýzu, svou odpověď proto pojmu obecněji, na Váš případ se však rovněž vztahuje.
V první řadě se pokusím vyvrátit jeden vcelku zásadní omyl, který se v souvislosti s vlastnictvím nemovitostí a obnovami katastrálních operátů často objevuje: Předmětem vlastnického práva mohou být dle § 118/1 a § 119 Občanského zákoníku rovněž pozemky, pojem pozemek však rozhodně nelze zaměňovat s pojmem parcela.
Dle § 27 písm. a) katastrálního zákona se pozemkem rozumí část zemského povrchu oddělená od sousedních částí hranicí územní správní jednotky nebo hranicí katastrálního území, hranicí vlastnickou, hranicí držby, hranicí rozsahu zástavního práva, hranicí druhů pozemků, popř. rozhraním způsobu využití pozemků.
Dle písm. b) se naopak pojmem parcela dle kastrálního zákona chápe pozemek, který je geometricky a polohově určen, zobrazen v katastrální mapě a označen parcelním číslem, přičemž výměrou parcely je vyjádření plošného obsahu průmětu pozemku do zobrazovací roviny v plošných metrických jednotkách; velikost výměry vyplývá z geometrického určení pozemku a zaokrouhluje se na celé čtvereční metry. Výměra parcely je evidována s přesností danou metodami, kterými byla zjištěna; jejím zpřesněním nejsou dotčeny právní vztahy k pozemku (§ 27 písm. g) katastrálního zákona).
Dle § 13/1 katastrálního zákona je obnovou katastrálního operátu vyhotovení nového souboru geodetických informací ve formě grafického počítačového souboru a nového souboru popisných informací katastrálního operátu, přičemž obnovu katastrálního operátu je možné provést a/ novým mapováním, b/ přepracováním souboru geodetických informací nebo c/ na podkladě výsledků pozemkových úprav.
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, jakým konkrétním způsobem byla obnova katastrálního operátu provedena; jednalo-li se však pouze o zpřesnění výměry parcely, nebyla Vaše vlastnická práva k pozemku nijak dotčena. Je nutné si uvědomit, že zpřesněním evidované výměry parcely (na základě kvalitativně vyšších měřících metod) dochází pouze k „přepočítání“ výměry parcely, přičemž skutečné hranice pozemku v terénu zůstávají beze změny. Pokud tedy ve Vašem případě došlo pouze ke zpřesnění údaje o výměře parcely, zůstáváte i nadále vlastníkem naprosto stejné části zemského povrchu (tj. pozemku). Vaše vlastnické právo se totiž neváže na počet čtverečných metrů parcely (evidovaných v katastru nemovitostí), ale na ohraničený výsek zemského povrchu (přestože dle současné praxe jsou, poněkud nešťastně, rovněž pozemky oceňovány dle své výměry). Nemožnost jakéhokoli ovlivnění vlastnických práv k pozemkům provedenými obnovami katastrálního operátu je výslovně zakotvena i v §5/7 katastrálního zákona.
Ve Vašem případě však mohlo dojít při obnově katastrálního operátu i k tzv. zjišťování průběhu hranic pozemků (§ 14 katastrálního zákona). V této souvislosti je důležité, zda jste podpisem protokolu stvrdil svůj souhlas s průběhem a označením vlastnických hranic v terénu (§ 14/5 katastrálního zákona).
Domníváte-li se, že novým zjištěním hranic Vašeho pozemku jste byl na svých vlastnických právech zkrácen, můžete výsledek zjišťování průběhu hranic u katastrálního úřadu rozporovat (ideálně samozřejmě písemně s ponecháním jedné kopie). V tomto případě budou sice za platné považovány ty hranice, které jsou obsahem katastrálního operátu, ve výsledcích zjišťování průběhu hranic a v obnoveném katastrálním operátu se však vyznačí jako sporné (§ 14/6 katastrálního zákona).
V obou případech (tj. zpřesnění výměry parcely či zjištění průběhu hranic) můžete u katastrálního úřadu iniciovat opravu chyb dle § 8 katastrálního zákona (v tomto případě samozřejmě použijte výsledky měření odbornou firmou). Opravu na základě Vašeho návrhu provede katastrální úřad do 30 (popř. do 60) dnů od jeho doručení. Oznámení o provedené opravě nebo o tom, že oprava nebyla provedena, protože se nejedná o chybu, je katastrální úřad povinen Vám následně doručit (§ 8/4 katastrálního zákona). Pokud byste s tímto oznámením nesouhlasil, můžete sdělit do 30 dnů od jeho doručení katastrálnímu úřadu, že s provedenou opravou nebo s tím, že se nejedná o chybu, nesouhlasíte. V takovém případě vydá katastrální úřad rozhodnutí ve věci proti kterému můžete podat odvolání k místně příslušnému zeměměřickému a katastrálnímu inspektorátu.
V případě přetrvávající spornosti zjištěného průběhu hranic Vašeho pozemku není pravděpodobně vyloučeno podání žaloby proti katastrálnímu úřadu dle části páté Občanského soudního řádu, v tomto případě Vám však doporučuji kontaktovat advokáta.
Z Vašeho dotazu rovněž nevyplývá, zda jste proti obnovenému katastrálnímu operátu podal námitky dle § 16 katastrálního zákona. V této souvislosti je důležité, zda jste byl příslušnou obcí (resp. katastrálním úřadem) řádně informován o tzv. vyložení obnoveného katastrálního operátu (§ 16/2 katastrálního zákona), popř. zda byly Vámi podané námitky řádně vyřízeny (dle § 16/4 katastrálního zákona je proti rozhodnutí katastrálního úřadu o námitkách opět možné podat odvolání k místně příslušnému zeměměřickému a katastrálnímu inspektorátu).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.