Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat, zda je nezbytný souhlas ošetřujícího lékaře v případě, kdy se provádí ověření plné moci a sepsání závěti formou notářského zápisu v nemocnici, respektive kdo v tomto případě posuzuje, zda je nemocný schopen tohoto úkonu (lékař, svědci, či notář) Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Souhlas ošetřujícího lékaře k činění jakýchkoli právních úkonů rozhodně zapotřebí není. Nebude-li přítomnost notáře, popř. svědků, narušovat vnitřní chod nemocnice, zdravotnického zařízení (tj. bude-li zejména v souladu s vnitřním řádem), nemůže být těmto osobám v návštěvě pacienta bráněno (§ 28/3 písm. i) zákona o zdravotních službách). V této souvislosti může být ze strany zdravotnických pracovníků požadováno pouze prokázání totožnosti zmíněných osob (§ 41/3 a 4 zákona o zdravotních službách).
Co se týče posuzování zdravotní způsobilosti pacienta k sepsání závěti, je nutné rozlišovat:
a/ Zbavení způsobilosti k právním úkonům – v tomto případě není možné závěť platně pořídit;
b/ omezení způsobilosti k právním úkonům – v tomto případě je klíčový rozsah takového omezení (§ 10/2 Občanského zákoníku), tj. zda se vztahuje rovněž na právní úkony pro případ smrti (tyto skutečnosti jsou uvedeny v rozsudku o omezení způsobilosti k právním úkonům);
c/ existenci duševní poruchy, která činí osobu k takovému právnímu úkonu neschopnou (§ 38/2 Občanského zákoníku) – v tomto případě je klíčovou zejména zdravotnická dokumentace, v níž musí být případné duševní poruchy pacienta (a jejich projevy) zaznamenány. Neobsahuje-li zdravotnická dokumentace zmínky o takové diagnóze, měla by být závěť uzavřena platně (samozřejmě pokud bude obsahovat veškeré nutné náležitosti).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.