Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Na bývalou adresu mojí zesnulé babičky přišel výpis z "Centrálny depozit cenných papierov SR, a.s.", který oznamuje stav
cenných papírů 102 EUR a nutnost zaplatit poplatek za vedení účtu 9,6 EUR. Problém je, že babička již 20 let nežije a ani můj otec, jako jediný dědic.

Navíc cenné papíry nebyly v dědictví uvedeny. Do budoucna bude jistě hodnota papírů klesat a dluh za vedení růst. Je nějaká možnost, jak se jich bez komplikací zbavit? Nerad bych se dočkal problémů s exekutory. Depozit nabízí možnost bezplatného převodu - viz níže:
http://www.akciebezhodnoty.sk/otazky-k-prevodu-cp
Ale jak to udělat? Dědické řízení po babičce ani po otci cenné papíry neobsahovalo. Můžete poradit? A nebo je zákon, který v případě nereakce a úmrtí majitele bez dědiců po čase nereagování zajistí např. automatické propadnutí akcií státu? Co mohu dělat ? Děkuji, Viktor

ODPOVĚĎ:
Možností je několik:
- buď se budete tvářit jako že nic nevíte, což pokud písemnost nepřišla na Vaši adresu, je de facto pravda.
- nebo se dostavit za notářem, který projednával dědictví (buď po Vašem otci nebo po babičce) a novou skutečnost mu sdělíte a zvážíte nejvhodnější možnosti postupu. Někteří notáři jsou "osvícení" a jsou schopni tyto investice prodat a výtěžek zahrnout do dědictví.
Abyste jakkoliv mohl nakládat s akcieni (tedy i provést bezplatný převod) musel byste být vlastníkem, tedy by muselo být dodatečně projednáno dědictví.
Centrální depozit můžete vyrozumět o úmrtí majitelky akcií i jejího dědice - toto doporučuji nechat až po poradě s notářem a dohodě na dalším postupu.
Pokud nemáte potomky, jednoduše můžete dědictví po babičce odmítnout (pokud jste jej v minulosti nepřijal, což by bylo v případě, že by Váš otec zemřel dříve než babička), v opačném případě, by to nebylo možné, protože by dědili Vaši potomci a Vy se mohl stát správcem jejich dědictví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.