Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Přišel mi od soudu rozsudek a zajímá mě, jestli je možný ještě jiný způsob nabytí právní moci, než jen ten, že rozsudek pošlu zpět k soudu doporučeně poštou a požádám je o razítko. Určitě tam ale nemůžu zajet osobně, neboť vzdálenost soudu je přes 300km. Děkuji, Břetislav

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že z Vašeho dotazu nelze říci, o jaký rozsudek se jedná, tak lze pouze konstatovat, že rozsudek obecně nabývá právní mocí uplynutím lhůty k podání opravného prostředku (výjimkou je rozsudek soudu II. stupně, který nabývá právní moc dnem doručení).
Jinou záležitostí je vyznačení právní moci. Vyznačení právní moci je možné pouze osobně na soudě nebo poštou. Případně lze se soudem komunikovat mailem (resp. scanem).
Nabytí právní moci není závislé na vyznačení právní moci. Vyznačení právní moci je ale důležité pro 3. osoby z důvodu jistoty vykonatelnosti rozsudku (je možné, že 3. subjektu - exekutorovi, bance, vymahateli - postačí, pokud předložíte rozhodnutí a mail o tom, kdy rozhodnutí nabylo právní moci; stoprocentně jisté to ovšem není).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.