Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj přítel, který má slovenské občanství, byl pravomocně odsouzen ke 3,5 roku vězení a dále pak k pěti letům vyhoštění. Coby cizinec by chtěl zkusit požádat o upuštění od zbytku trestu (§327 Trestního řádu).

V případě, že by mu bylo vyhověno a byl vyhoštěn na Slovensko, ale následně pak dosáhl i zrušení vyhoštění (v Čechách dlouhodobě žije, má zde sociální zázemí, přítelkyni a měl by i zajištěnou práci), musel by zde v Čechách vykonat zbývající část toho původně uděleného 3,5 letého trestu? Je možné požádat o osvobození od poplatků (konkrétně od uhrazení poplatků za služby advokáta ex offo) z důvodu nedostatečných finančních prostředků? Zda-li se žádá hned po obdržení vyúčtování nebo až by byl propuštěn zpětně a jak má doložit svoji tíživou sociální a finanční situaci, když je momentálně ve výkonu trestu. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Pokud mu bude od výkonu trestu odnění svobody upuštěno z důvodu vyhoštění a on bude vyhoštěn a vrátí se (i přesto, že došlo ke zrušení vyhoštění), tak soud rozhodne o vykonání zmíněného trestu,tedy 3,5 let, zde v Čechách.
Návrh na rozhodnutí o bezplatné obhajobě musíte podat v přípravném řízení (tj. fáze trestního řízení před tím, než státní zástupce podá obžalobu). Tento návrh se podává prostřednictvím státního zástupce a rozhodne o něm soudce. V řízení před soudem se podává návrh soudu, který koná řízení v prvním stupni (tj. okresní nebo krajský soud), a rozhodne o něm předseda senátu.  
Zpětně nelze o toto žádat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.