Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel byl pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu na 3 roky s podmíněným odkladem na pět let za trestný čin úvěrového podvodu (hrozilo 8 let odnětí svobody §250b, odst 2/4b trestního zákoníku). V současné době je stíhán pro trestný čin pojistného podvodu §250a, odst. 1/3 (nehrozí sazba více jak pět let).

Státní zástupkyně uvažuje o souhrnném trestu (druhý trestný čin se stal před vynesením pravomocného rozsudku za trestný čin dřívější). Soudní senát věc zastavil z důvodu, že eventuálně uložený trest je bezvýznamný vzhledem k trestu již uloženému. Státní zástupkyně podala stížnost a Městský soud jí vyhověl, vrátil věc k dalšímu jednání. Při souhrnném trestu by hrozilo až 8 let nepodmíněně. Musí mít v takovém případě manžel ze zákona obhájce (nutná obhajoba) již v přípravném řízení, v řízení před soudem a nebo vůbec ne? V prvním řízení obhájce mít musel již v přípravném řízení. V případě pochybení - co ze situace vyplývá, které právní úkony by byly neplatné? Děkuji za odpověď Bohumila

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že se bude jednat o trestní stíhání pro trestný čin, jehož trestní sazba nepřevyšuje 5 let, nejde o případ nutné obhajoby, v němž by musel obviněný mít obhájce již v přípravném řízení. Nutná obhajoba se určuje podle sazby trestného činu, ne podle odhadované výše uloženého trestu (takže uložení souhrnného trestu je bez vlivu na institut nutné obhajoby).
Podle informací od Vás nevidím ani důvod k tomu, aby měl manžel obhájce ze zákona v hlavním líčení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.