Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)

Před mou garáží složil někdo těžký stavební odpad. Pachatele jsem našel a podal podnět na magistrátu města odbor životního prostředí dne 12.10.2023. Policie oznámení postoupila magistrátu jako přestupek.   Situace: na parcele je 44 garáží. Pozemek pod garáži je majetek majitele garáže. Nezastavěná část parcely je společný majetek všech garážníků.

Já nemohu užívat svůj majetek (vjíždět do garáže), část mého pozemku pachatel užívá neoprávněně pro svůj odpad a nedovoleně vstoupil na soukromý pozemek. Označený tabulí.   Odpad tam leží od 5.10.2023. Chci na něho podat trestní oznámení. Je to možné? Poradíte? Děkuji a zdravím Daniel.

 

ODPOVĚĎ:
Trestní oznámení sice podat lze, obávám se nicméně, že si tím nepomůžete. Protiprávním uskladněním stavebního odpadu na soukromém pozemku se totiž pachatel s největší pravděpodobností nedopustil žádného trestného činu, nýbrž pouze přestupku – z tohoto důvodu lze očekávat, že Policie ČR trestní stíhání dotyčného pachatele nezahájí, resp. řízení brzy zastaví (což nebude mít žádný vliv na již probíhající přestupkové řízení).
Trestní zákoník sice zná trestný čin neoprávněného nakládání s odpady (§ 298 trestního zákoníku), neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru (§ 208 trestního zákoníku) či poškození cizí věci (§ 228 trestního zákoníku), dle mého názoru se však žádná ze skutkových podstat těchto trestných činů na Vámi popsaný případ nevztahuje.
Rozhodující ovšem není můj právní názor, nýbrž právní názor Policie ČR. Trestní oznámení proto podat můžete a uvidíte, jak se k dané věci postaví Policie ČR (která ovšem v minulosti již jednou daný případ kvalifikovala jako přestupek).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.