Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před lety jsme koupili chatu, byli jsme původními majiteli upozorněni, že jeden (konkrétní) soused jim otrávil nějaké stromy, které byly v části zahrady těsně sousedící s jeho. Našli prý u kořenů zahrabanou jedovatou skalici (modrou či zelenou, už nevím). Taktéž prý takto otrávil i strom (y) jeho sousedům z druhé strany. Těsně po koupi chaty jsme zjistili, že "někdo" uřízl jeden ovocný stromek, který byl taktéž blízko hranice zahrady onoho souseda.

Měli jsme s ním "pohovor", kde samozřejmě popřel, že by to udělal on, ale vzhledem k okolnostem to bylo jasné.   Nyní jsem zjistila, že dva vzrostlejší stromy, které rostly metr od hranice pozemku onoho souseda, byly otráveny (jsou mrtvé) - našla jsem navrtané dírky dole na kmeni, hluboké. Předpokládám, že skrz ně soused stromy nějak otrávil. Jedná se sice o náletové stromy, nejde nám o finanční hodnotu těch stromů, ale o to, že to byly stromy které jsme měli rádi a také o to, že už nám přetekla trpělivost s tím, jak si soused dělá co chce a ničí druhým stromy, které mu vadí. Ty stromy nijak jeho pozemek neohrožovaly ani nestínily, nebyly příliš rozložité. Asi nesnesl, že mu z nich na zahradu spadalo trochu listí nebo nevím. Ještě podotýkám, že náš pozemek není oplocen, takže se na něj snadno dostal, nicméně tam nemá co dělat! Na oplocení bohužel nemáme finance.   Prosím o radu, co dělat, jak postupovat a jak dát sousedovi na srozuměnou, že už si to nenecháme líbit, co mu napsat, aby se zalekl. Napadlo mě dát si na zahradu fotopasti, ale i kdybych pak měla obrazový důkaz, že soused leze na náš pozemek a něco tam provádí, co mohu dělat? Dát to na policii? Zabýval by se tím někdo, když jde o stromy? A k současné "kauze" - otrávení těch dvou stromů - stejně žádný důkaz, že to byl on, nemám, ale z "historie" i okolností je to nad slunce jasné. Nikdo jiný na odstranění stromů zájem nemohl mít (žádný jiný soused na té straně už není). Mohu mu pohrozit nějakými paragrafy? Podáním trestního oznámení na neznámého pachatele na PČR? Nebo jak mám formulovat zprávu, kterou mu chci napsat, aby měla váhu a souseda odradila od dalších podobných akcí? Ještě dovětek - daný soused se navenek prezentuje jako vzorný zahrádkář, pracovitý, spořádaný člověk. O to podlejší je jeho chování. Děkuji moc předem za radu, s pozdravem Zora.

 

ODPOVĚĎ:
Máte mu možnost sdělit, že by se mohlo jednat o přestupek na poli zákona o ochraně přírody, kde hrozí správní postih v řádech desítek tisíc korun, jakož i o poškození cizí věci (Vašeho stromu) dle trestního zákoníku (pokud by byla prokázána příslušná hodnota).
Rovněž máte v rovině soukromého práva možnost sousedovi zaslat předžalobní výzvou k zanechání daného jednání a k náhradě škody způsobené pokácením stromů (vč. emoční).
Rozhodně doporučujeme zajistit důkaz, jelikož i pokud by byla skutečnost taková, že by soused skutečně trávil stromy, bez důkazu se jakékoliv podání na policii může "obrátit proti Vám".

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.