Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Pronajímala jsem byt paní, která přestala platit nájem i energie a nechtěla se vystěhovat. Najala jsem si firmu, které se podařilo paní vystěhovat 6.6.2023.   Na MÚ nájemkyni nechtějí odhlásit z trvalého pobytu ani při předložení dohody o ukončení nájmu a předávacího protokolu bytu. Nutí mě k tomu, že musím říct někomu ze vchodu, aby došel na MÚ a potvrdil, že se paní vystěhovala.

Musím doopravdy požádat úplně cizího člověka, aby šel kvůli tomu na úřad? Paní vedoucí odboru mi říkala, že když nedovedu svědka, udělají si služební cestu na byt, ale náklady s tím spojené budu hradit já.   Na dosvědčení nestačí ani můj známý, který nemá ve vchodě trvalé bydliště.   Je toto jednání v pořádku? Doopravdy není věrohodným důkazem dohoda o ukončení nájmu a předávací protokol? K tomu mi paní za přepážkou řekla, že jsem si mohla podpisy na těchto listinách udělat sama a že to není pro ně důkaz. Děkuji Soňa.

 

ODPOVĚĎ:
Ke zrušení trvalého bydliště bývalé nájemnici musíte úřadu prokázat dvě skutečnosti: A) zánik užívacího práva předložením např. dohody o ukončení nájmu, B) faktické neužívání objektu bývalou nájemnicí, což se dokládá svědeckými výpověďmi osob z okolí místa bydliště, kdy by mohla postačit i písemná prohlášení takových osob. Jednání úřednice je tedy v pořádku, kdy obecně splněním výše uvedených podmínek má být zabráněno svévolnému rušení trvalých pobytů osobám bez jejich vědomí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.