Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Předčasné užívání dálnice zatím ve 2 pruzích a rychlosti 80 km/h. Částečně protihlukové stěny. Problémem není běžný hluk, ale hluk, který vzniká při přejezdech dilatačních spár mezi mosty a navazující cestou, zvláště u řeky Morávky, kde je dilatačních spár několik v šířce snad přes půl metru, což se v nočních hodinách nese do kraje jako "bubnování", či mlácení do železné traverzy, či přejezd vlaku přes železniční most a ještě různě by se to dalo nazvat.

Bohužel tento zvuk proniká i do domů a brání lidem ve spánku Byla tady 21.2.2023 kontrolní prohlídka Ministerstva dopravy ČR, Ředitelství silnic a dálnic ČR, tedy ŘSD a místních kvůli jinému problému. Předala a následně poslala žádost o zastavení provozu z důvodu zdraví občanů, než problém vyřeší. Také jsme psali na hygienickou stanici KHS. V podstatě nám napsali, ať si trhneme nohou a že za 1 až 3 roky provedou měření hluku. Zkusím do příloh korespondenci přiložit včetně odkazu na videa s nahraným zvukem, ale mikrofon není ucho a tělo, kterému se z toho - mě konkrétně dělá dnes (17.04.2023) přímo fyzicky špatně. Natočila jsem dnes (17.04.2023) pár krátkých videí, které jsou černé, kolem půlnoci. Na některých je slyšet i trochu psy v okolí, kterým to vadí také. Včera (16.04.2023) jsem si přečetla odpověď MD, která přišla po urgenci, kde píši, že po realizaci hlukových stěn, což bude kdoví kdy, bude provedeno měření, ale věřit se jim nedá. Dá se s tím něco dělat? Nebo víte o někom, kdo se tímto problémem je schopen úspěšně zabývat?   V urgenci MD píši: Žádám MD, aby bylo tak laskavé a řešilo tento problém občanů.   Ještě jednou opakuji: nejde o běžný hluk z dálnice, o běžný hluk, který způsobuje jízda po normální, nově zbudovaném asfaltovém povrchu, ale o nepravidelné bušení některých aut při průjezdu přes příčné dilatační spáry. Něco je prostě špatně! V naší blízkosti jsou minimálně 10 let další 2 mosty přes rychlostní silnici, ale nepamatuji, že by si někdo na něco podobného v naší oblasti stěžoval.   Přejezd automobilů přes dilatační spáry těchto mostů není slyšet. Děkuji. Gabriela.

 

ODPOVĚĎ:
Pakliže jste v této věci neúspěšně kontaktovala místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, můžete se ještě zkusit obrátit na silniční správní úřad (odbor dopravy městského úřadu).
Nebude-li silniční správní úřad ochoten se Vaším problémem (v přijatelném časovém horizontu) zabývat, lze Vám doporučit obrátit se na veřejného ochránce práv:
https://www.ochrance.cz/
Dále pak ponechávám k Vaší úvaze medializaci tohoto problému.
Kromě kontaktování shora uvedených orgánů/institucí se můžete pokusit ještě o soukromoprávní řešení nastalého problému, a to s pomocí tzv. sousedské žaloby. Konkrétně dle § 1013 občanského zákoníku platí, že:
"Vlastník se zdrží všeho, co působí, že ... hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka ... v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku ...
Jsou-li imise důsledkem provozu závodu nebo podobného zařízení, který byl úředně schválen, má soused právo jen na náhradu újmy v penězích, i když byla újma způsobena okolnostmi, k nimž se při úředním projednávání nepřihlédlo. To neplatí, pokud se při provádění provozu překračuje rozsah, v jakém byl úředně schválen."
S odkazem na toto ustanovení se proto můžete po vlastníkovi dálnice (kterým je Česká republika) domáhat toho, aby přijal taková opatření, abyste nebyla nadměrnou hlučností rušena. Pro přípravu předžalobní výzvy, žaloby a pro zastupování v rámci soudního řízení Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.