Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bytové domy Pujmanové 1584/42, 1585/44, 1586/46, 1587/48 a 1588/50, Praha 4-Nusle, nemají zajištěný pohotovostní přistup pro vozidla v případě potřeby přistavit dopravní prostředek k uvedeným vchodům – jako například vozidla zdravotní pohotovosti, hasičského záchranného sboru, nebo vozidla přistupující k těmto vchodům z důvodu technické údržby a opravy budov/zařízení budov (jako např. havarie vodní/tepelné infrastruktury, apod.).

V případě havárie nebo ohrožení života nebo majetku v těchto bytových domech hrozí nemožnost přístupu záchranných složek k daným bytovým jednotkám.
Z ulice Plamínkové (na straně vchodu Pujmanové 1588/50) jsou schody a jinak nepřístupný terén, ze strany Pujmanové 1584/42 jsou parkovací stání. Právě z této strany by měl být podle nás zabezpečen pohotovostní přístup pro vozidla s nutností přístupu k nahoře uvedeným vchodům vodorovným značením zákazu parkování pro všechny vozidla bez rozdílu. V případě zájmu můžu poslat náčrt situace, mám ho připraven. Dotaz: Na jakou instituci se mám obrátit, a jakým způsobem (může o analýzu situace požádat soukromá osoba, nebo to musí být např. SVJ lidí žijících v těch vchodech? )? Mám požádat o přezkoumání, nebo rovnou nápravu? Děkuji, Mojmír

ODPOVĚĎ:
V nejobecnější rovině je problematika přístupnosti staveb složkám integrovaného záchranného systému řešena vyhláškou o obecných požadavcích na využívání území. V tomto ohledu se proto můžete v první řadě informovat u místně příslušného stavebního úřadu (resp. u toho odboru úřadu městské části, který se zabývá územním plánováním).
Dále se můžete obrátit na místně příslušný hasičský záchranný sbor kraje s dotazem, jak jsou v okolí předmětného bytového domu vyřešeny nástupní plochy pro požární techniku (jak o nich hovoří zákon o požární ochraně).
V této souvislosti připomínám, že dle § 11/2 písm. c) vyhlášky o požární prevenci jsou právnické osoby a podnikající fyzické osoby povinny k provedení rychlého a účinného zásahu zajistit, aby byly dodrženy trvale volné průjezdné šířky příjezdových komunikací nejméně 3 m k objektům, k nástupním plochám pro požární techniku a ke zdrojům vody určeným k hašení požárů.
Pro získání dalších informací se můžete obrátit na některý z orgánů integrovaného záchranného systému dle § 6 a násl. zákona o integrovaném záchranném systému:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Integrovan%C3%BD_z%C3%A1chrann%C3%BD_syst%C3%A9m
Dle § 25/1 zákona o integrovaném záchranném systému má každá fyzická osoba pobývající na území ČR právo na informace o opatřeních k zabezpečení ochrany obyvatelstva. Informace, které Vás v této souvislosti zajímají, můžete získávat dle zákona o svobodném přístupu k informacím.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
zákon č. 133/1985 Sb. , o požární ochraně
vyhláška č. 246/2001 Sb. , o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci)
zákon č. 239/2000 Sb. , o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů
zákon č. 106/1999 Sb. , o svobodném přístupu k informacím
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.