Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj pozemek je (byl) součástí zastavěného území veden v územním plánu jako zeleň městská a krajinná (louky, pastviny) v katastru nemovitostí je jako pozemek určený k plnění funkce lesa. Na základě sdělení lesní správy má fyzický charakter orné půdy a dle jejich názoru má být i v KN zapsán. Tak nevím co vlastním a nemohu s pozemkem nakládat?

S městem nemám uzavřenou žádnou smlouvu o veřejném prostranství. Pídila jsem se proč a kdo je 1x ročně seká, bez odpovědi). Ročně za pozemek hradím asi 90 Kč. Našla jsem zmínku: OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA, kterou se mění obecně závazná vyhláška č. 5/2011 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, ve znění obecně závazné vyhlášky č. 22/2011 Sb. hl. m. Prahy. Prosím Vás o radu. Simona

ODPOVĚĎ:
Vlastníte pozemek, který je určený k plnění funkce lesa (stav zapsaný v katastru nemovitostí). Nicméně využití pozemku je limitováno platným územním plánem, který stanovuje pravidla pro využití území, na které se území plán vztahuje. Např. na tomto pozemku nebude možné postavit dům, jelikož by Vám stavební úřad nevydal povolení k jeho stavbě právě mj. i z důvodu, že je tento pozemek vymezen územním plánem jako městská zeleň.
Obecně platí, že stav zapsaný v katastru nemovitostí má odpovídat faktickému stavu, tedy pokud je pozemek zapsán jako pozemek určený k plnění funkce lesa, ale fakticky je to spíše orná půda, mělo by dojít k úpravě zápisu v katastru nemovitostí, ovšem i zde je komplikací územní plán.
Ve svém dotazu neuvádíte, kde a jakým způsobem jste se pídila po informaci, kdo seká Váš pozemek 1x ročně. Zde doporučuji zaslat písemný dotaz na obecní úřad (úřad městské části) a žádat sdělení této informace. V dotazu musíte uvést, kdo jej podává, čeho se týká, konkrétně uvést i pozemek, nejlépe číslem parcelním, Vaše identifikační údaje (jméno, příjmení, adresa, datum narození). Obec je povinna Vám na tento dotaz odpovědět.
Vámi zmiňovaná vyhláška na tuto problematiku nedopadá. Tato vyhláška (o místním poplatku za užívání veřejného prostranství) by se užila např. v případě, kdy by na nějaké veřejné prostranství (třeba zeleň u silnice) chtěla osoba umístit (trvale) reklamní zařízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.