Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podél mé zahrady v Podbořanech okr. Louny protéká potok, takže se nachází v aktivní zátopové zóně. Potřebuji zde provést rekonstrukci oplocení. Vodní zákon toto umožňuje pokud kromě jiného nedojde ke zhoršení odtokových poměrů. Povodí Ohře, státní podnik jako správce toku vyjádřil souhlas po splnění svých požadavků.

Odbor životního prostředí také vydal svůj souhlas a stanovil své podmínky. Požadavky Povodí Ohře a Odboru životního prostředí jsem splnila, přesto starosta Města zakázal Stavebnímu úřadu vydat udělení souhlasu k rekonstrukci oplocení pozemku. Jak mám nadále postupovat abych souhlas získala? Kam se mohu odvolat. Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Z dotazu bohužel nevyplývá, co chápete rekonstrukcí oplocení, resp. zda jste svůj stavební záměr předem konzultovala se stavebním úřadem.
Z tohoto důvodu upozorňuji, že máte-li v úmyslu provést práce, jimiž bude zabezpečen dobrý stavební stav oplocení tak, aby nedocházelo k jeho znehodnocení a co nejvíce se prodloužila jeho uživatelnost, bude se jednat o údržbu stavby (ve smyslu § 3/4 stavebního zákona.
Co se týče přivolení stavebního úřadu, které je zapotřebí k provedení udržovacích prací, upozorňuji na tato ustanovení stavebního zákona:
- § 79/6 stavebního zákona, dle něhož nevyžadují udržovací práce vydání územního rozhodnutí (o umístění stavby), ani vydání územního souhlasu (z hlediska územního řízení se tedy udržovací práce nacházejí ve volném režimu) ;
- § 103/1 písm. c) stavebního zákona, dle něhož nevyžadují vydání stavebního povolení ani souhlasu s ohlášením stavebnímu úřadu takové udržovací práce, a/ jejichž provedení nemůže negativně ovlivnit zdraví osob, požární bezpečnost, stabilitu, vzhled stavby, životní prostředí nebo bezpečnost při užívání a b/ nejde o udržovací práce na stavbě, která je kulturní památkou (při splnění všech těchto podmínek se udržovací práce nacházejí i v rámci stavebního řízení ve volném režimu; ve Vámi popsaném případě však předpokládám, že není splněna podmínka neovlivnění životního prostředí, bude tedy nutné postupovat dle následující odrážky) ;
- § 104/1 písm. j) stavebního zákona, dle něhož je ohlášení stavebnímu úřadu zapotřebí v případech všech udržovacích prací, které nesplňují některou z podmínek dle předchozí odrážky.
Pakliže může dojít prováděním rekonstrukce Vašeho plotu k negativnímu ovlivnění životního prostředí, bude nutné, abyste provedla ohlášení svého stavebního záměru stavebnímu úřadu a aby stavební úřad s tímto ohlášením souhlasil (§ 104 a násl. stavebního zákona).
Z dotazu bohužel nevyplývá, zda jste již ohlášení stavebnímu úřadu provedla či nikoli. V každém případě platí, že starosta obce není v žádném případě oprávněn jakkoli ovlivňovat rozhodování stavebního úřadu (neboť tato pravomoc mu nepřísluší ani dle stavebního zákona, ani dle § 103 a násl. zákona o obcích). Je však možné, že Vámi zmiňovaný „zákaz“ byl ve skutečnosti prostým nesouhlasem obce (kterou starosta zastupuje) s prováděním Vašeho stavebního záměru (pro úspěšné ohlášení stavebnímu úřadu je zapotřebí, abyste získala souhlasy všech sousedů).
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a ověřit zde, zda bude pro rekonstrukci Vašeho oplocení skutečně zapotřebí ohlášení stavebnímu úřadu, popř. zda žádné přivolení ze strany stavebního úřadu zapotřebí nebude.
Pokud stavební úřad neudělí souhlas s Vaším ohlášením, můžete se bránit návrhem na zahájení přezkumného řízení. Toto řízení lze (dle § 106/2 stavebního zákona) zahájit do 1 roku ode dne, kdy souhlas (resp. sdělení o neudělení souhlasu) nabyl právních účinků. Rozhodnutí ve věci v přezkumném řízení v prvním stupni nelze vydat po uplynutí 15 měsíců ode dne, kdy souhlas nabyl právních účinků.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.