Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informace ve věci odstranění nepovolené stavby: Na základě mé žádosti o šetření ve věci nepovolené stavby (zchátralá, dlouhá léta neoprávněně užívána jakási menší hospodářská budova) postavené za doby existence Státních statků na mém výhradně vlastněném pozemku zapsaném v KN na LV jako „trvalý travní porost“ nařídil odbor územního rozvoje Magistrátu města Frýdku Místku odstranění této stavby.

Protože původce (resp. vlastník) se nenašel, ustanovil současně opatrovníka. Toto rozhodnutí MMFM učinil dne 6.2.2015 a pokud je mi známo (jsem účastníkem řízení), nedošlo vůči tomuto nařízení k žádnému odvolání. Do dnešního dne jsem však nebyla opatrovníkem nijak informována jak bude dále postupovat a situace je stále stejná, opatrovník již téměř rok po rozhodnutí MMFM nekoná. Nemovitost kvůli této černé stavbě nemohu řádně využívat, navíc ji nelze zabezpečit před případným poškozování nebo naopak před případným zraněním osob, neboť díky situování černé stavy tam není možné řádně postavit plot. Navíc se ukázalo, že z černé stavby (byla desítky let využívána sousedy jako kurník a chlívek pro prase) zřejmě unikají znečištěné vody do jen několik metrů vzdálené níže položené vodoteče. Prosím o sdělení, jaká jsou má práva a jak mám postupovat, aby stavba byla konečně odstraněna. Děkuji, Gábina

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 129 odst. 1 stavebního zákona je možné v obecné rovině nařídit odstranění stavby pouze vlastníkovi stavby. Za situace, kdy vlastník stavby není znám, mu musí být ustanoven opatrovník dle ust. § 32 odst. 2 správního řádu, což se stalo i ve Vašem případě.
Nicméně opatrovník není ustanoven k tomu, aby Vás informoval, ale aby zastupoval osobu, které byl ustanoven. Tedy není jeho povinností Vás informovat o vývoji situace.
Vzhledem k tomu, že stavební zákon nestanovuje žádnou lhůtu, ve které musí být rozhodnuto o případném odstranění stavby, je nutno vycházet z příslušných ustanovení správního řádu.
Dle ust. § 6 odst. 1 správního řádu správní orgán (v tomto případě stavební úřad) vyřizuje věci bez zbytečných průtahů. Nečiní-li stavební úřad úkony v zákonem stanovené lhůtě nebo ve lhůtě přiměřené, není-li zákonná lhůta stanovena, použije se ke zjednání nápravy ustanovení o ochraně před nečinností.
Pokud tedy více než 1 rok nejsou evidovány žádné úkony v této věci, je možné se domáhat ochrany před nečinností, kdy je možné se obrátit na nadřízený správní úřad.
Nicméně než toto učiníte, doporučuji Vám na stavebním úřadě provést nahlédnutí do spisu vedeného o odstranění stavby za účelem zjištění, jaké kroky byly od ustanovení opatrovníka v této věci učiněny. Oprávnění k nahlédnutí do spisu Vám vyplývá z ust. § 38 správního řádu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.