Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme bytový dům, u kterého se 2013-2015 táhne spor (žaloba), kdy stavební úřad neověřil pasport (ztráta dokumentace), pro některé části objektu (nesplnění podmínek rozlohy u 2 bytů z 6) a přitom tento objekt má platné kolaudační rozhodnutí z r. 1976 na nespecifikovaný počet bytů a v katastru nemovitostí je objekt veden jako objekt k bydlení.

Nový nájemník z jednoho z bytů si chtěl přihlásit trvalý pobyt na adrese domu, ale na úřadě ho odmítli přihlásit k TP z důvodu, že dle nařízení jejich stavebního úřadu není možné do celého domu přihlásit nové lidi a bude to možné až po kolaudaci. Náš dotaz je zda Městský úřad (ve spolupráci se stavebním) má na toto vůbec právo v této situaci. Děkuji, Borek

ODPOVĚĎ:
Zákon stanoví, že občan České republiky může mít jen jedno místo trvalého pobytu na našem území a to v objektu, který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci a označen číslem popisným nebo evidenčním popřípadě orientačním. Takto na dálku nelze posoudit, zda má úřad pro odmítnutí přihlášení k trvalému pobytu zákonný podklad. V případě, že ohlašovna po splnění zákonných podmínek vyhoví žádosti a hlášenou změnu místa trvalého pobytu zaeviduje, nevydává rozhodnutí ve správním řízení. Správní rozhodnutí však vydá, pokud se zjistí při ohlášení změny místa trvalého pobytu nedostatky v předkládaných dokladech nebo rozpory uváděných údajů s údaji v informačním systému evidence obyvatel a nedostatky nebudou ani po výzvě ve stanovené lhůtě odstraněny, rozhodne ohlašovna o tom, že změna místa trvalého pobytu nebude zaevidována. Proti rozhodnutí o nezaevidování místa trvalého pobytu a proti rozhodnutí o zrušení údaje o místu trvalého pobytu lze podat odvolání.
Je tedy třeba podat přihlášku k trvalému pobytu, nechat ohlašovnu rozhodnout a pak proti tomuto rozhodnutí podat případně odvolání.
Související právní předpis:
Zákon č. 133/2000 Sb. , o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), ve znění pozdějších předpisů

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.