Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat, mám nastoupit do německé firmy, která nemá v ČR zřízenou pobočku, tedy nemá zde IČ. (registrace je v SRN). Budu mít k dispozici služební auto i pro soukromé účely, ale na německých SPZ. Slyšel jsem, že po cca. 3 měsících by se auto mělo přeregistrovat do ČR je to pravda?

A podle, které právní úpravy (ČR nebo SRN) se bude vypočítávat zdanění (jak je velké), že se auto používá i k soukromým účelům. Děkuji, Daniel

ODPOVĚĎ:
Z dotazu jsem vyrozuměla, že auto bude mít německého majitele, pořád bude jeho vlastníkem daná obchodní společnost, která bude Vaším zaměstnavatelem. Vy budete mít pouze nějakým způsobem umožněno auto používat. Je třeba dbát na to, abyste byl schopen prokázat, že aouto používáte oprávněně. Také je třeba, aby auto mělo správné pojištění, ale to je opět starost vlastníka a ne Vaše jako řidiče služebního vozidla. Podle mého názoru ani nemůžete auto přehlásit, když není Vaše.
Jaká je právní úprava v Německu, to si musíte zjistit tam, je pravděpodobné, že tohle zaměstnavatel bude mít vyřešeno, protože to Vám bude strhávat zaměstnavatel ze mzdy (odvozuji od zákonů platných u nás, kde by Vám tento příjem, kterým je používání vozidla, zaměstnavatel sám zdaňoval). Dá se předpokládat, že je-li smluvní vztah celý dle Německého práva, tak o toto se bude řídit výhradně Německým právem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.