Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)

Potřeboval bych poradit ohledně toho, jestli mám nárok zavolat policii (respektive jestli to bude mít nějaký efekt a policie účinně zasáhne, případně nebudu za prudiče, když bych ji musel volal pravidelně) v případě, kdy sousedi v horním patře již rok a půl PRAVIDELNĚ KAŽDOU NOC BEZ VYJÍMEK během doby vyhrazené pro noční klid, tedy od 22:00 do 6:00 ve VŠECH místnostech nad těmi našimi bouchají dveřmi, skříněmi, dupou, hlasitě mluví.

Nejedná se o nějaké oslavy, ale o běžný panelákový hluk, který je ovšem za normálních okolností provozován lidmi během dne a nikoli po dobu nočního klidu a znovu opakuji, pravidelně každou noc. Situace je totiž taková, že ten byt je majitelem (zakoupil si byt 4+1 v paneláku, které spravuje družstvo) používán na krátkodobé a střednědobé podnájmy a to výhradně Asiatům, pravděpodobně s pracovním vízem. Přestože se tam tedy obměňují různí lidé z Asie, tak výše zmíněný hluk tam v nočních hodinách provozují všichni, zatímco ve dne z horního patra není slyšet vůbec. Předpokládám tudíž, že kvůli časovému posunu, kdy my tady v Čechách máme večer a noc, tak oni by v Asii měli ráno nebo odpoledne, tak pravděpodobně se nepřizpůsobují našemu času, ale tomu svému a chodí tady spát v době někdy mezi 6:00 - 22:00, zatímco v noci jsou vzhůru. Zkrátka jde o to, že se prostě v noci s nimi nad hlavou nedá spát, protože v KAŽDÉ místnosti je někdo vzhůru a všechno je hrozně slyšet. Stížnosti na majitele bytu byly marné, nehodlá to řešit. Stížnosti na domovnici jsou marné, protože ta to nemá jak řešit (alespoň dle jejích slov). Stížnosti přímo na hlučné sousedy pomůžou maximálně vždy jen na chvilku a jakmile se tam obyvatelé toho bytu obmění, vše začíná nanovo. Navíc jsou tyto veškeré stížnosti limitovány jazykovou bariérou, protože česky samozřejmě neumí. Má otázka tedy zní, jestli si voláním na policii nějak pomůžu a jestli vůbec mám oprávněný nárok stěžovat si na tento typ hluk. Případně jak jinak se účinně bránit proti jejich nočnímu životu narušující můj spánek, které mi již prokazatelně negativně poškozují zdraví.

 

ODPOVĚĎ:
Zde se obávám, že policie sice přijede, ale pokud vůbec, bude řešit pouze dotyčné osoby v bytě. Neřeší to situaci dlouhodobě.
Nicméně se můžete domáhat svých tzv. sousedkých práv - zákon připouští žalobu na majitele bytu, kde se budete domáhat zákazu hlukových imisí jdoucích z jeho bytu do vašeho. Takové imise však budete muset soudu prokázat - nahrávkami, svědeckými výpověďmi atp.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.