Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

V prosinci 2022 jsem byl účastníkem bagatelní dopravní nehody (uražená zpětná zrcátka protijedoucích vozidel), protijedoucí vozidlo z místa nehody odjelo, já zastavil, sebral rozbité zbytky zrcátka a odjel protože tam druhé vozidlo nebylo. Nicméně řidič protijedoucího vozidla (služební dodávka) následně zřejmě na něčí poradu nahlásil policii "dopravní nehodu" s tím, že já jsem od nehody ujel.

Policie mě následně kontaktovala s tím, že jsem odjel od dopravní nehody a sepsala se mnou záznam, kde jsem výše uvedený průběh popsal s tím, že výslovně nesouhlasím s tím, že já jsem od nehody ujel. Následně mně přišlo potvrzení o účasti na dopravní nehodě, kde bylo konstatováno střetnutí zrcátky a jejich rozbití, nicméně nikoli, že jsem od nehody ujel. Tím jsem považoval věc za uzavřenou. Nicméně nyní při běžné kontrole policií mně bylo sděleno, že "jsem vybodovaný" a v dubnu 2023 mně bylo zadrženo řidičské oprávnění, což je v jejich systému, což jsem nechápal. Nyní jsem zjistil, že mně byl do datové schránky (kterou fakticky nevyužívám) doručen v únoru Příkaz o udělení pokuty za odjetí od nehody a následně uděleno 7 bodů do karty řidiče (předtím jsem měl již 5 bodů), čímž po dosažení 12 bodů mě byl ŘP odebrán, aniž bych to tušil. Mám tedy dotaz, zda lze situaci ještě nějak zvrátit, byť je mi jasné, že jsem udělal procesní chybu a nedal Odpor proti Příkazu, jehož obsah je navíc zjevně chybný! Ztráta ŘP má pro mě existenční význam. Děkuji předem za zprávu. Jiří.

 

ODPOVĚĎ:
Jelikož jste měl zřízenou datovou schránku, do které bylo dle Vámi poskytnutých informací řádně doručeno, lhůta k podání řádného opravného prostředku uplynula.
Nabízí se zde však teoreticky možnost podat podnět k přezkumu daného rozhodnutí (bylo-li vydáno v rozporu se zákonem), popř. jiných mimořádných opravných prostředků, kdy však před jejich podáním Vám doporučujeme celou záležitost konzultovat s advokátem, který může náležitě posoudit možnosti úspěchu tohoto opravného prostředku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.