Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můžete mi prosím poradit přesné znění žádosti na obec o příslib vybudování inženýrských sítí a komunikace. Toto potřebujeme ke stavebnímu povolení. Protože obec tam má i svoje pozemky, tak výstavbu má v plánu, má na to i rozhodnutí o společném povolení. Jsme s nimi na tomto domluveni, oni to zváží a pravděpodobně po nás budou chtít podepsat oboustrannou dohodu, o příspěvku.

Podle všeho na toto také nejspíš nárok nemají, ale vím, že by bylo nejlepší počkat, až tam vše bude, ale 3 roky jsme čekali jen elektrické přípojky a není na co čekat. Jsme 3 stavitelé. Velice děkuji. Mahulena.

 

ODPOVĚĎ:
V první řadě Vám doporučuji obrátit se na místně příslušný stavební úřad a informovat se u něj, jaký právní akt (ze strany obce) bude pro vydání souhlasu se stavební ohláškou (pro Váš stavební záměr) vyžadovat – tzn. zda mu bude stačit, pokud obec písemně přislíbí, že do určitého data vybuduje na svých pozemcích inženýrské sítě a pozemní komunikaci, popřípadě zda bude chtít, aby byl závazek obce vtělen například do smlouvy (kupříkladu smlouvy o smlouvě budoucí).
Podle toho, co se od stavebního úřadu dozvíte, se následně budete moci obrátit na obec s konkrétní žádostí. V žádosti je v každém případě nutné uvést:
- identifikaci žadatele (jméno, příjmení, datum narození, adresa trvalého pobytu),
- identifikaci adresáta – obce (název, adresa sídla a IČ),
- název (ten se bude odvíjet od toho, o co budete obec vlastně žádat),
- stručný popis stávající situace (tedy uvedení, že vlastníte konkrétně specifikovaný pozemek, na kterém hodláte realizovat stavební záměr, popis podmínek, které byly stanoveny stavebním úřadem),
- podrobný výčet toho, co je zapotřebí na obecních pozemcích vybudovat (aby mohl být Váš stavební záměr realizován),
- žádost o vydání příslibu/uzavření smlouvy (včetně uvedení konkrétní lhůty, dokdy se obec zavazuje tento příslib/závazek ze smlouvy splnit),
- dataci a podpis.
Pakliže by po Vás obec požadovala finanční spoluúčast, je vhodné vědět, že obci sice z žádného právního předpisu nevyplývá právo na tento příspěvek, na druhou stranu žádný právní předpis nezakazuje, abyste se na tom s obcí dohodli. Bude-li se jednat o projev Vaší svobodné vůle, je samozřejmě možné, abyste s obcí sjednali, že jí finančně přispějete na vybudování inženýrských sítí a pozemní komunikace na obecním pozemku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.