Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Existuje osoba, která má povolen nájem v obecním bytě od roku 2005. Tato osoba ale od 2014 vlastní rodinný dům. Má kdokoliv právo na nájemní smlouvu obecního bytu v případě, že již má vlastní nemovitost? A může městský úřad povolovat ve smyslu ust. § 2275 zákona č. 89/2012 Sb. OZ, podnájem takové nájemnici, která již má vlastní nemovitost?

ODPOVĚĎ:
Konkrétní podmínky přidělení obecního bytu si určuje každá obec zvlášť, nicméně je pravidlem, že žadatel o obecní byt nesmí vlastnit jinou nemovitost. Je tedy třeba informovat se na příslušném městském úřadě, zda je tato konkrétní podmínka vyžadována po celou dobu trvání nájemního vztahu (logicky by měla být), či zda má nájemce povinnost nahlásit změnu svých majetkových poměrů úřadu. Obecně může majitel bytu udělit nájemci souhlas k dání bytu do podnájmu. Zde jde nicméně zejména o to, zda jsou městskému úřadu vůbec známy aktuální majetkové poměry nájemníka.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.