Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych znát právní názor na chování vedení obce v záležitosti návrhu a realizace cyklostezky. Situace je následující. Zastupitelstvo před lety odhlasovalo cyklostezku jako prioritní investiční záměr obce. V pozemkových úpravách bylo zastupitelstvem odsouhlaseno vedení trasy a KPÚ je tato trasa zapracována.

Koncem loňského roku 2022 však vedení obce přišlo s myšlenkou trasu změnit, což podle opozičních zastupitelů a v kontextu s KPÚ, územním plánem a hotovým projektem by přineslo značné komplikace a vynaložené prostředky navíc bez záruky zdárného projednání nové trasy. Proto bylo uspořádáno referendum, v němž občané rozhodli, že souhlasí, aby vedení obce pokračovalo v již rozpracované a předjednané trase cyklostezky. Opoziční zastupitelé po kladném výsledku referenda přesto vymýšlí, jak novou trasu prosadit. Zpochybňují otázku referenda ve smyslu, že jim neukládá povinnost se touto trasou dále zabývat. Lze takto opomenout širší kontext, tedy, že otázka má i druhou část, kde definuje trasu cyklostezky a že obecně cyklostezka je odhlasovanou prioritou obce? Může si starosta obce dovolit nepodepsat smlouvu schválenou zastupitelstvem? Jaký je tedy prosím Váš názor na celou věc a celkově vymahatelnost "hlasu občanů", kteří se vyslovili pro pokračování v započaté trase cyklostezky? Děkuji Josef.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Lze takto opomenout širší kontext, tedy, že otázka má i druhou část, kde definuje trasu cyklostezky a že obecně cyklostezka je odhlasovanou prioritou obce?
V tomto ohledu je podstatné, o čem bylo vlastně v místním referendu rozhodováno, resp. jak zněla otázka (otázky), která byla v místním referendu položena. Kontext řešené věci je samozřejmě důležitý, klíčové však je, jak vlastně místní referendum vyznělo – tzn. k čemu (k jaké konkrétní otázce) vyslovili občané obce své „ano“ nebo „ne“.
2/ Může si starosta obce dovolit nepodepsat smlouvu schválenou zastupitelstvem?
Starosta, jako zástupce obce (dle § 103/1 zákona o obcích), by měl takovou smlouvu podepsat. Pakliže to odmítne, může zastupitelstvo na svém nejbližším zasedání zmocnit jinou osobu k podpisu této smlouvy.
3/ Jaký je tedy prosím Váš názor na celou věc a celkově vymahatelnost "hlasu občanů", kteří se vyslovili pro pokračování v započaté trase cyklostezky?
Pakliže z místního referenda vzešel zcela konkrétní pokyn (rozhodnutí občanů obce), je tento výsledek pro zastupitelstvo závazný. Vyplývá to z § 48/2 a z § 49 zákona o místním referendu, dle nichž platí, že:
„Rozhodnutí v místním referendu je závazné, hlasovala-li pro ně nadpoloviční většina oprávněných osob, které se místního referenda zúčastnily, a alespoň 25 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob. “
„Rozhodnutí v místním referendu je pro zastupitelstvo obce, zastupitelstvo statutárního města a orgány obce a statutárního města závazné. “
Obec je tedy povinna se výsledkem místního referenda řídit – tzn. že nesmí (v samostatné působnosti) rozhodnout v rozporu s výsledkem místního referenda. V opačném případě by bylo možné kontaktovat dozorový orgán, kterým je Ministerstvo vnitra ČR:
https://www.mvcr.cz
a iniciovat zde provedení kontroly postupu obce. V úvahu přichází i soudní obrana (tedy obrana proti takovému postupu obce, který je v rozporu s výsledkem místního referenda), a to ve správním soudnictví.
K problematice místního referenda se více dočtete například zde:
https://frankbold.org/poradna/spolky-a-zapojeni-verejnosti/mistni-referendum/vyhlaseni-mistniho-referenda/rada/mistni-a-krajske-referendum-jak-dosahno
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 22/2004 Sb. , o místním referendu a o změně některých zákonů
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.