Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v obci, kde jsme 4 domy, které od zbytku navazující obce odřízla v 70. letech postavená silnice 1. třídy. Ta přeťala původní historickou cestu, jejíž náhradou měl být přístup do obce po zmiňované nové silnici. Z druhé strany hranici pozemků tvoří potok opatřený provizorní lávkou, ovšem díky vysokým břehům pro seniora velmi těžce, spíše nepřekonatelný.

I když silnice protíná úsekem desítek, stovky metrů vesnici (navíc křižovatka, po které jsme nuceni též chodit), platí zde podmínky pro silnici 1. třídy mimo obec se všemi z toho plynoucími důsledky a nebezpečími. Přístup z této silnice je jediný schůdný k našim domům (důchodci 70+, jeden se sníženou pohyblivostí na vozíku). Jsme nuceni tuto silnici využívat jako jedinou přístupovou cestu. Délka úseku je asi 250m. Není zde ze strany úřadů brán žádný zřetel na pohyb chodců, který není v žádném případě bezpečný. Nedávno provedené úpravy - svodidla - situaci pro chodce dále zhoršily. Nebudu se více rozepisovat, bylo by toho ještě hodně.   Průjezd kamionů, tlakové rázy s tím spojené a jejich vliv na stabilitu chodce, který má jako senior přirozeně sníženou stabilitu... Aerosol v době deště vzniklý dopravou, nedodržování rychlosti, předjíždění na úrovni chodce, atd. Těžko vše rychle popsat. Moje otázka zní, na jaký zákon se můžu odkázat při jednání s úřady o této naší situaci? Jaká práva v tomto případě máme? Může platit i "Zákon na ochranu osobnosti", ve smyslu práva na ochranu zdraví a života, bezpečnosti ze strany státu? Jak a s kým začít jednání, pokud chci obejít obecní úřad, který situaci není schopný řešit? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Základní právní rámec je v tomto případě tvořen zákonem o pozemních komunikacích (a jeho prováděcími vyhláškami). Ve Váš neprospěch hovoří fakt, že předmětná silnice dělí vesnici již po desetiletí - z toho tedy usuzuji, že ze stavebněprávního hlediska je vše v pořádku. Svou argumentaci proto nezakládejte na tvrzení, že silnice byla vybudována/vyprojektována nesprávně - bude vhodnější tvrdit, že současný stav provozu na této silnici je zdrojem nadměrného obtěžování a představuje pro obyvatele obce značné riziko.
Není-li obecní úřad schopen současnou situaci vyřešit, doporučuji Vám obrátit se v této věci na nadřízený silniční správní úřad (tedy odbor dopravy krajského úřadu). Jelikož dle § 9/1 zákona o pozemních komunikacích je vlastníkem všech silnic I. třídy stát, můžete v této věci kontaktovat rovněž správce této silnice, kterým je - jak předpokládám - Ředitelství silnic a dálnic:
https://www.rsd.cz/
Je-li ve Vámi popsaném případě silnice zdrojem nadměrné hlučnosti, prašnosti, vibrací apod. , můžete se obrátit rovněž na místně příslušnou krajskou hygienickou stanici a iniciovat provedení příslušných měření:
https://www.mzcr.cz/krajske-hygienicke-stanice/
V úvahu přichází rovněž zahájení soukromoprávního soudního řízení, a to tzv. sousedského sporu. Konkrétně dle § 1013 občanského zákoníku platí, že:
"Vlastník se zdrží všeho, co působí, že ... kouř, prach, plyn, pach ... hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku...
Jsou-li imise důsledkem provozu závodu nebo podobného zařízení, který byl úředně schválen, má soused právo jen na náhradu újmy v penězích, i když byla újma způsobena okolnostmi, k nimž se při úředním projednávání nepřihlédlo. To neplatí, pokud se při provádění provozu překračuje rozsah, v jakém byl úředně schválen."
S ohledem na časovou, finanční a psychickou náročnost soudního řízení a vzhledem k nejistotě výsledku Vám nicméně zahájení soudního řízení doporučuji až jako krajní řešení.
Nástrojem, který by Vám mohl pomoci (a to zejména při vyvíjení tlaku na příslušné úřady) je medializace tohoto případu, kterou můžete zvážit.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.