Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem k současné situaci související se zveřejňováním smluv podle zákona 340/2015 Sb. Tento zákon nabyl účinnosti avšak účinnost ust. §6 a § 7 byla odložena do 1.7.2017. Přesto v interních směrnicích obcí a následně i ve smlouvách, které obce a vyšší územně správní celky uzavírají, objevuje odkaz, podle kterého již v současnosti účinnost smluv nastává až okamžikem jejich zveřejnění.

Ve vlastních smlouvách je pak přímo uvedeno, že jejich účinnost nastává v souladu s ust. § 6, zákona 340/2017 Sb. až okamžikem jejího zveřejnění. Vlastní dotaz:
a) může město s odvoláním na zákon 350/2014 Sb. vydat interní směrnici, podle které bude podmiňovat účinnost smluv okamžikem jejich zveřejnění, jestliže sám zákonodárce v příslušné zákonné úpravě tuto povinnost a důsledky jejího nesplnění (neplatnost smlouvy), odsunul o rok (1.7.2017)?
b) jaké důsledky má na platnost a vymahatelnost smlouvy skutečnost, že odložení její účinnosti až na okamžik jejího zveřejnění, se odvolává na zákonné ustanovení, které ještě nenabylo právní účinnosti (§ § 6,7 zák. č. 340/2015 Sb. platné od 1.7.2017. viz. citace ze smlouvy : "Smlouva nabývá účinnosti nejdříve dnem uveřejnění v registru smluv v souladu s § 6, odst. 1 zákona č. 340/2017 Sb."). Děkuji, s úctou Jindřich

ODPOVĚĎ:
Je v dispozici smluvních stran stanovit si účinnost smlouvy. Typicky se užívá stanovení účinnosti smlouvy k datu jejího podpisu, popř. k nějakému konkrétnímu dni (např. k 1.8.2016).
Nicméně způsobů určení nabytí účinnosti smlouvy je značné množství.
Jak sám uvádíte, předmětná ustanovení zákona o registru smluv nabývají účinnosti až v roce 2017. To ovšem nebrání obci, aby stanovila, že daná smlouva nabývá účinnosti jejím zveřejněním postupem dle zákona o registru smluv. Tedy obec může takto postupovat.
Použití Vámi uvedené citace není úplně ideální, nicméně dle mého názoru nezpůsobuje neplatnost smlouvy, přestože dané ustanovení zákona o registru smluv nenabylo dosud účinnosti. Je samozřejmě otázka, jak by k tomuto přistupoval soud v případě sporu, nicméně v současné době dle nového občanského zákoníku platí zásada nahlížet na právní jednání spíše jako na platné než neplatné, tedy za situace, kdy by strany plnily dle takto uzavřené smlouvy, lze předpokládat, že by účinnost nabytí smlouvy byla ze strany soudu shledána. Jinak ovšem je lepší zvolit formulaci, která na dané ustanovení neodkazuje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.